Protestatarii din Hong Kong au avut parte de ciocniri violente cu forțele de ordine, cu ocazia celei de-a 22-a aniversări de la trecerea de sub ocupație britanică la sfera de influență chineză, scrie BBC News. Protestatarii au încercat să intre în clădiri ale guvernului și în parlament.

Proteste în Hong KongFoto: Captura YouTube

Liderul Carrie Lam a participat la ceremonia de ridicare a steagului, care a avut loc luni, în timp ce poliția utiliza spray lacrimogen pentru a ține sub control mulțimea de oameni din stradă.

Milioane de persoane au protestat în ultimele săptămâni din cauza unei legi controversate a extrădării, care ar permite trimiterea oamenilor în China pentru a fi judecați de tribunalele statului chinez. Guvernul a decis să suspende procesul adoptării pe perioadă nedeterminată, însă protestele continuă.

Cetățenii cer demisia lui Carrie Lam, retragearea completă a legii, revocarea termenului "revoltă" din descrierile protestelor pro-democrație din 12 iunie și eliberarea tuturor activiștilor reținuți.

Lam a declarat luni că evenimentele din iunie au făcut-o să realizeze că trebuie să investească mai mult timp în a asculta cetățenii.

"Voi învăța această lecție și mă voi asigura că activitatea guvernului din viitor va răspunde mai bine aspirațiilor, sentimentelor și opiniilor comunității", a spus Lam.

În timp ce Carrie Lam se afla la ceremonia oficială a aniversării, protestatarii erau prezenți la un eveniment ținut în paralel, în cadrul căruia au ridicat un steag negru, simbol al fricilor legate de libertatea cetățenilor.

Autoritățile au declarat că mulțimile au blocat mai multe străzi principale din oraș. O declarație oficială a poliției a condamnat "acțiunile ilegale" ale celor aflați în stradă, care ar fi vandalizat un sit de construcții în timpul demonstrațiilor, pentru a ataca forțele de ordine.