Cancelarul german a suferit o criză de tremurat pentru a doua oară în zece zile. Guvernul încearcă să liniștească oamenii dar mass-media de dincolo de Rin se face ecoul incertitudinii care predomină. Cum se simte cancelarul nostru? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pune presa germană, deoarece Angela Merkel a fost victima unei crize de tremurături în public de două ori în câteva zile. Ultimul episod: joi, 27 iunie, dimineață, în timpul unei ceremonii oficiale la Castelul Bellevue din Berlin, cancelarul, care va împlini 65 de ani la jumătatea lunii iulie, a început să tremure timp de aproape un minut în timpul unui discurs al președintelui federal german, Frank-Walter Steinmeier, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Merkel tremurand a doua oaraFoto: Captura video

Pe 18 iunie, Angela Merkel a fost victima unei crize similare, alături de noul președinte ucrainean. În acea zi a fost foarte cald la Berlin, iar cei doi lideri stăteau în picioare sub soarele dogoritor. Anturajul cancelarului a pus incidentul pe seama unei deshidratări; liderul german, la putere de paisprezece ani, a declarat că şi-a revenit după ce a băut trei pahare de apă. Dar, după nouă zile, într-o dimineață mult mai rece de această dată, într-o încăpere cu aer condiționat, Angela Merkel a fost din nou victima unei crize de tremurat. În mass-media din Germania, speculațiile se înmulţesc.

"Cât este de bolnav cancelarul?", se întreabă ziarul popular "Bild". "Este vorba despre deshidratare sau despre o hipoglicemie, ca și ultima oară?", adaugă ziarul cel mai citit din țară. În plus, seara de miercuri de la Cancelarie, cu șeful CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, și cu șeful listei la alegerile europene, Manfred Weber, s-a încheiat foarte târziu. Tabloidul, specializat în senzațional, a intervievat trei medici, care au sugerat o duzină de diagnostice, de la oboseală până la scleroză în plăci, trecând prin efectele secundare ale unui tratament în curs sau diabet zaharat.

Cotidianul berlinez "Der Tagesspiegel" reamintește că aproape toți predecesorii Angelei Merkel au avut probleme grave de sănătate - deseori ascunse cu grijă în public. "Când Helmut Kohl a fost spitalizat pentru o intervenție chirurgicală la genunchi, anturajul său a pretextat că este vorba despre o 'răceală'. Aceasta este aproape scuza standard pentru un cancelar bolnav. Dar, în realitate, Konrad Adenauer avea pneumonie; Helmut Schmidt suferea de leșinuri. În ceea ce privește depresia lui Willy Brandt, aceasta a rămas un secret de stat până la demisia sa".

"Der Tagesspiegel" reamintește că, de obicei, cancelarul are o sănătate de fier și că mass-media are tendinţa să se îngrijoreze prea mult de îndată ce acesta manifestă o slăbiciune. "[Angela Merkel] este indestructibilă. Dar după ultimele alegeri din 2017 și luni de negocieri politice în 2018, ea nu a arătat prea bine o vreme. Apoi, nu a plecat în vacanță în Tyrol, ca de obicei, lucru care a dat naștere la tot felul de zvonuri".

În schimb, cotidianul conservator "Die Welt" cere transparență. Reamintind că mulți lideri politici celebri, inclusiv Franklin D. Roosevelt și Leonid Brejnev, au fost diminuați fizic de boală, cotidianul vede un risc pentru legitimitatea cancelarului. "Pentru că atunci când astfel de lucruri devin publice, se ridică imediat întrebarea: cine guvernează cu adevărat? Cine beneficiază de această slăbiciune? Majorităţile sunt în pericol, deoarece publicul îşi pierde încrederea în capacitatea liderilor de a se afirma?".

"Die Welt" se hazardează să evoce o eventuală "demisie", dar insistă că acest lucru nu este de dorit în viitorul apropiat, din cauza riscului de instabilitate politică ce ar putea apărea după o plecare prea bruscă a cancelarului.

Într-un scurt editorial, "Frankfurter Allgemeine Zeitung" denunță "vulturii" care se bucură de problemele de sănătate ale Angelei Merkel. "În timpul celor paisprezece ani petrecuţi la putere, Merkel s-a bucurat întotdeauna de o excelentă stare de sănătate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic", subliniază ziarul conservator. Deși este absolut legitim ca opinia publică să-şi pună întrebări cu privire la starea de sănătate a liderului și să nu fie mulțumită de un simplu răspuns "cancelarul este bine", ziarul o sfătuiește pe Angela Merkel să "ignore speculaţiile". "În orice caz, Merkel a fost suficient de în formă pentru a zbura în Japonia, unde va participa la summitul G20", amintește ziarul.

Potrivit unui apropiat al cancelarului citat de ziarul "Die Tagesspiegel", "Merkel este doar o ființă umană, la urma urmei. Ea a avut un an epuizant și va împlini 65 de ani în iulie". Acum, cancelarul trebuie să se aștepte ca cea mai mică criză de frisoane a ei să fie analizată cu atenţie și comentată, conchide cotidianul din Berlin.