Pentru prima dată, Vladimir Putin a auzit de la Donald Trump cuvinte privind pregătirea pentru normalizarea relațiilor ruso-americane. Acest lucru a fost anunțat de Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, care vorbește astfel despre întâlnirea celor doi lideri de la summit-ul G20 de la Osaka. Dmitrii Peskov precizează că Trump a discutat despre Ucraina cu Putin și despre dezvoltarea contactelor "constructive și eficiente", potrivit Gazeta.ru, citată de Rador.

Dmitri PeskovFoto: Agerpres/AP

Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, a declarat că președintele american Donald Trump i-a vorbit lui Vladimir Putin despre disponibilitatea Washingtonului de a dezvolta dialogul cu Moscova. Această declarație a fost făcută de liderul american la summit-ul G20 de la Osaka, informează Federalinoe Aghenstvo Novostei (Agenția Federală de Știri).

"[Trump] și-a exprimat într-o manieră destul de concentrată intenția de a intensifica dialogul", a subliniat Peskov.

Potrivit secretarului de presă, aceasta este prima declarație a președintelui american, deși Putin a vorbit în repetate rânduri în favoarea normalizării relațiilor ruso-americane. Peskov a remarcat că liderii celor două puteri au discutat despre continuarea contactelor la cel mai înalt nivel și "cu încredere", iar discuția cu Ucraina „a fost constructivă și referitoare la afaceri".

„Tangoul poate fi dansat numai în doi. Prin urmare, am așteptat până în ultima clipă pentru confirmarea colegilor noștri americani", a adăugat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse.

Pe 28 iunie, președinții Rusiei și Statelor Unite - Vladimir Putin și Donald Trump - au vorbit o oră și jumătate pe marginea summit-ului G-20 din Osaka, Japonia. Casa Albă a declarat pe Twitter după întâlnire că cei doi lideri au discutat despre situația din Ucraina, precum și despre Iran, Venezuela și Siria.

Întâlnirea dintre Putin și Trump de la Osaka a avut loc cu participarea delegațiilor, a declarat Iurii Ușakov, consilierul președintelui rus, iar formatul discuțiilor a fost mai mare decât în ​​cazul întâlnirii „la botul calului". La aceste convorbiri, s-au discutat, de asemenea, și chestiuni economice – deși, în acest an, au existat unele probleme între Rusia și America și cifra de afaceri nu a crescut.

Iurii Ușakov, consilierul președintelui rus, și Dmitrii Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei, au participat, de asemenea, la întâlnire din partea Rusiei. Din partea americană, au venit secretarul de stat Mike Pompeo, John Michael "Mick" Mulvaney, șeful interimar al aparatului prezidențial, John Bolton, consilierul președintelui pentru securitate națională, și Stephanie Grisham, secretara de presă a Casei Albe. La ultima conferință de presă, președintele rus Vladimir Putin a spus că discuția cu Trump s-a dovedit a fi bună și substanțială.

"Practic, am trecut prin toată lista problemelor de interes comun", a spus Putin. El a menționat, de asemenea, problemele economice și problemele legate de relațiile bilaterale. În plus, liderul rus a spus că, la sfârșitul summit-ului, s-a decis să înceapă consultările privind START-III, un acord bilateral ruso-american privind reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive.

Cu toate acestea, nu se știe, a adăugat Putin, dacă aceste consultări vor conduce la prelungirea tratatului încheiat anterior.

Potrivit liderului rus, el a discutat, de asemenea, cu Trump despre situația din Venezuela și despre „amestecul rusesc" în alegerile prezidențiale din SUA. Reamintim că, în ajunul întâlnirii, Trump a glumit pe această temă, amenințându-l pe Putin cu degetul și spunând: "Nu vă amestecați în alegeri!". Putin a răspuns la această glumă cu un zâmbet.

O zi mai târziu, Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, l-a calificat pe șeful statului rus Vladimir Putin drept "un tip minunat", iar întâlnirea de miercuri a fost "excelentă", raportează Naționalinaia Slujba Novostei (Serviciul Național de Știri).

Potrivit lui Trump, el și Putin au realizat multe împreună și chiar au început să discute despre comerțul internațional. „Trebuie să avem comerț - între Rusia și Statele Unite ale Americii, două țări mari. Ieri a fost o întâlnire frumoasă. Este un om neobișnuit. Vă mulțumesc foarte mult", a subliniat președintele american.

Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat ulterior că o oră și 20 de minute reprezintă o durată destul de lungă pentru o întâlnire la summit-ul internațional. Cu toate acestea, după opinia sa, chiar și un astfel de timp nu este suficient pentru a pătrunde în toate problemele cu care se confruntă Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

În plus, în cadrul unei conferințe de presă din 29 iunie, Vladimir Putin a vorbit despre rezultatul summit-ului G-20. El a afirmat că, în ajunul summit-ului, dispozițiile erau sceptice, dar în cele din urmă, Osaka "a înregistrat anumite rezultate, deși fără soluții inovatoare".

În același timp, președintele Rusiei a subliniat faptul că participanții la G20 au convenit să îmbunătățească sistemul comercial global, inclusiv Organizația Mondială a Comerțului (OMC), precum și să contracareze propaganda terorismului de pe Internet. (preluare Rador)