Rămășitele unei aernoave folosite în Al Doilea Război Mondial au fost descoperite în Irlanda în cadrul unor excavări, de altfel prima excavare autorizată a unui avion de război american. Părți ale avionului P-38 Lightning au fost recuperate în orașul Castleblayney din județul Monaghan, aproape de granița cu Irlanda de Nord. scrie Sky News.

Avion P38 LightningFoto: Wikipedia

Avionul s-a prăbușit pe un teren accidentat la data de 17 decembrie 1942, obligându-l pe pilotul american, Lt. Milo E Rundall, să se catapulteze.

Pilotul, atunci în vârstă de 22 de ani a părăsit baza Royal Air Force de pe țărmul estic al lacului Lough Neagh, nu departe de Belfast și de districtul Antrim, când s-a pierdut.

Pilotul trebuia să se întoarcă la baza aeriană Londonderry Eglinton din Marea Britanie, unde acum se află Aeroportul Derry City, dar a ajuns în spațiului aerian irlandez.

Angajați ai Universității Queens din Belfast și elevi de la diferite colegii din zonă au lucrat cu trimișii muzeului Monaghan pentru a descoperi ceea ce a mai rămas din avionul cu două motoare.

Forțele armate din Irlanda au recuperat cea mai mare parte a rămășițelor încă din anul 1942, însă cu ajutorul unui radar cercetătorii au observat la începutul acestui an că unele părți ale aeronavei erau încă îngropate în pământ.

După descoperirea rămășițelor, Liam Bradley, un reprezentant al muzeului județean Monaghan a declarat: „Această excavare este finalul proiectului nostru care a durat trei ani și care a studiat impactul pe care cel De-al Doilea Război Mondial l-a avut asupra regiunii noastre de la frontieră. Articolele recuperate vor fi păstrate și expuse ca parte a expoziției noastre”.

Irlanda a fost neutră în timpul războiului, dar din cauza vecinătății cu Irlanda de Nord, țara a trecut prin incursiuni ocazionale.

Pilotul Merryl Rundall și-a continuat cariera militară până când a fost capturat în ianuarie 1943. El a fost eliberat la sfârșitul războiului și s-a întors acasă, unde a murit în anul 2006.

Fiica lui Merryl Rundall a fost informată despre descoperire și a spus că intenționează să viziteze expoziția pentru a vedea ce a rămas din avionul tatălui său.