UPDATE Politicianul socialist Frans Timmermas pare să nu mai fie mare favorit pentru șefia Comisiei Europene cu doar câteva ore înainte ca liderii Uniunii să se reunească pentru a decide ocupanții celor mai importante poziții din blocul european. Frans Timmermans a fost unul dintre cei mai critici oficiali europeni la adresa intervențiilor legislative în domeniul Justiției din România, operate de guvernarea PSD-ALDE.. In mandatul Juncker a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Frans TimmermansFoto: Agerpres/AP

Principalele informații de la summitul european de duminică seară, LIVETEXT pe HotNews.ro:

00.30 Summitul UE care se desfăşoară duminică la Bruxelles a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Consiliului, Preben Aamann, potrivit Mediafax. ''Summitul UE a fost suspendat de către preşedintele Consiliului European. Tusk va organiza acum întâlniri blaterale cu liderii. Summitul UE se va relua după terminarea întâlnirilor bilaterale", a scris Aamann pe Twitter.

Liderii sunt programați să se reunească la ora 1:00 dimineața (ora 2:00, ora României), au declarat pentru Politico doi diplomați UE.

23.00 Partidul Popular European (PPE, dreapta) a respins duminică acordul de repartizare a funcţiilor de conducere a UE propus la summitul extraordinar convocat la Bruxelles, au afirmat mai mulţi responsabili ai partidului, relatează AFP. "PPE refuză acordul care este propus. Este mort. Nu va fi niciun acord în această seară", a declarat pentru AFP unul din aceşti responsabili sub acoperirea anonimatului, la finalul unei reuniuni a liderilor europeni membri ai PPE organizate la Bruxelles înainte de summit, potrivit Agerpres. "Niciunul din liderii din PPE nu a acceptat acordul care a fost negociat la Osaka", a confirmat premierul irlandez, Leo Varadkar, membru al PPE.

21.18 Partidul Popular European pare să se fi răzvrătit împotriva planului cu care Angela Merkel a venit de la summitul G20 de la Osaka, acela de a instala un social democrat drept președinte al Comisiei, scrie Politico.eu. Surse din alte familii politice au spus că grupurile se zbat acum pentru realizarea unui nou plan, inclusiv unul prin care pentru importantul psot european să fie propusă liberala Margrethe Vestager. Alte surse au afirmat că inclusiv negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a revenit în jocul pentru șefia CE.

21.03 Cele patru țări din Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – au avut o întâlnire cu președintele francez Macron și vor discuta și cu premierul italian.

20.13 Giuseppe Conte: ”Sunt pregătit pentru o posibilă noapte maraton. Timmermans este o candidatură pe care o vom lua în considerare”

19.56 Premierul portughez António Costa: ”Cred că Frans Timmermans îndeplinește cele mai bune condiții pentru a fi președintele Comisiei. Cred că sunt condiții bune pentru ca asta să se întâmple astăzi, dar vom vedea. Cu siguranță vor trece multe ore până vom ajunge la o concluzie finală”

19.52 Klaus Iohannis: ”Este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale UE”

”Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert. (...) Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri, important este să se găsească soluții care sunt viabile și acceptabile”.

19.07 Angela Merkel spune că s-ar putea să fie o noapte lungă: ”După cum stă situația, discuțiile nu vor fi ușoare. Donald Tusk are o misiune dificilă. Probabil că va dura ceva timp”

18.43 Premierul polonez Mateusz Morawiecki: Europa are nevoie de un președinte al Comisiei care unește, iar Frans Timmermans nu se potrivește acestei descrieri.

18.20 Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis liderului PPE, Joseph Daul, o scrisoare în care spune că numirea lui Timmermans la șefia CE ar fi ”umilitoare” și o ”greșeală istorică”.

Prim-ministrul ceh s-a declarat și el contra acestei variante, spunând că, ”în trecut, am avut senzația că el nu este pozitiv în ce privește regiunea noastră”.

16.25 Preşedintele Consiliului European Donald Tusk propune un acord la pachet Parlamentului European care prevede ca funcţia de preşedinte al Comisiei Europene să ajungă la un social-democrat, în timp ce PPE ar urma să primească alte două funcţii de top, au declarat eurodeputaţi citaţi de dpa, potrivit Agerpres. În conformitate cu acordul propus de Tusk, centru-dreapta ar urma să beneficieze de postul de Înalt Reprezentat al UE pentru afaceri externe şi de funcţia de preşedinte al Parlamentului European. La rândul lor, liberalii ar urma să ocupe postul de preşedinte al Consiliului European.

---------------

Deși a întâmpinat opoziția unor țări est-europene, Timmermans este pe cale să fie ales după discuțiile ce au avut loc între Franța și Germania la summitul G20 din Osaka, au declarat doi diplomați și un consilier din Parlamentul European.

Dacă această variantă se confirmă, ea va marca o victorie pentru forțele de centru și pentru liberali, care s-au opus dominației germane în posturile înalte din UE.

”Se pare că Timmermans va fi președintele Comisiei Europene”, a spus un diplomat implicat în negocieri, informație confirmată și de un al doilea trimis diplomatic ce a fost întrebat despre procesul de selecție a celor mai importante cinci posturi din UE pentru noi mandate de cinci ani.

Negocierile sunt pentru președințiile Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European și pentru șefii diplomației UE și Băncii Centrale Europene.

Timmermans, fost ministru de externe olandez, acum prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, ar urma să fie confirmat drept înlocuitor al lui Jean-Claude Juncker la o cină-summit a celor 28 de lideri UE ce va avea loc la Bruxelles începând cu ora 19.00, ora României.

Consilierul parlamentar german Tobias Teuscher a declarat Reuters că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca funcția să fie dată blocului politic la socialiștilor și democraților, în cadrul căruia Timmermans a fost primcipalul candidat la alegerile europene din mai.

Timmermans este o variantă greu de înghițit pentru țări estice precum Ungaria și Polonia din cauza rolului lui în măsurile luate contra guvernelor lor naționaliste, notează Reuters.

Frans Timmermans a fost un critic vocal al atacului desfășurat de puterea din România contra Justiției, el avertizând în mai multe rânduri că vor exista repercursiuni pentru slăbirea sistemului judiciar. Amintim și că una dintre cele mai criticate instituții noi înființate, secția specială, a deschis un dosar penal pe numele lui Timmermans, închis la sfârșitul lunii martie.

Cancelarul german Angela Merkel, a acceptat în cele din urmă că Manfred Weber nu va fi numit președinte al Comisiei Europene, după consultări între liderii europeni la summit-ul G20 de la Osaka, Japonia.