New York marchează 50 de ani de la confruntările violente dintre poliție și comunitatea LGBT de la Stonewall, printr-o paradă la care sunt așteptați 3 milioane de oameni. Evenimentul uriaș este contestat de unii care consideră că marșul și-a pierdut spiritul și ar trebui să fie mai auster, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Vom avea cel mai mare marș din istoria lumii”, a spus vineri primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio, un mare apărător al comunității gay.

Pride-ul din New York a devenit un eveniment turistic, cu sute de mii de oameni, inclusiv cu oameni politici și celebrități.

Anul acesta, organizatorii au muncit din greu pentru a găzdui ”World Pride”, un eveniment internațional dedicat celor care s-au opus represiunii poliției, după ce pe 27 iunie 1969 polițiștii au efectuat un raid asupra clubului gay Stonewall Inn, din Greenwich Village, arestând și agresând mai mulți clienți. Momentul reprezintă începutul luptei pentru drepturile persoanelor LGBT.

Un an mai târziu, pentru a celebra această revoltă, New York a organizat primul Gay Pride, o demonstrație care s-a extins ulterior.

Homosexualitatea rămâne ilegală astăzi în aproximativ 70 de țări.

Principala paradă este programată să înceapă după-amiază (16.00 GMT), oamenii mergând în marș spre Greenwich Village.

Aproximativ 3 milioane de oameni sunt așteptați să participe la acest eveniment care va lua sfârșit cu o petrecere în Times Square și un concert susținut de Madona, un simbol al comunității.