Guvernul Venezuelei a decis să expulzeze sâmbătă 59 de columbieni încarceraţi din 2016 fără să fi fost judecaţi, pentru că au intenţionat, potrivit preşedintelui Nicolas Maduro, să organizeze ”o lovitură de stat”, transmite AFP, citând o organizaţie venezueleană de apărare a drepturilor omului, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei 58 de bărbaţi şi o femeie au fost trimişi sâmbătă cu un avion militar de la Caracas până la frontiera terestră cu Columbia, în statul Tachira (vest), a declarat pentru France Presse preşedintele Foro Penal, Alfredo Romero.

El a explicat că aceştia 'nu au fost condamnaţi niciodată, nu au avut dreptul niciodată nici la o singură audiere, nici la un proces'.

Columbienii erau în închisoare din septembrie 2016, când Maduro a afirmat că guvernul său a dejucat 'o tentativă de lovitură de stat' în care era prevăzută 'luarea cu asalt' a palatului prezidenţial Miraflores.

Din cei 92 'paramilitari columbieni' arestaţi şi încarceraţi, 59 s-au aflat în detenţie până sâmbătă. În noiembrie, ei fuseseră inculpaţi pentru 'terorism'.

Arestările au accentuat şi mai mult tensiunile între guvernul chavist şi Bogota.

Potrivit lui Alfredo Romero, expulzarea este o 'consecinţă' a recentei vizite la Caracas a Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet. După trei zile de discuţii cu apropiaţi ai deţinuţilor, dar şi cu Maduro şi cu opozantul Juan Guaido, Michelle Bachelet a cerut 'eliberarea opozanţilor încarceraţi'.