Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat convins sâmbătă că nu vor exista sancţiuni americane împotriva Turciei pentru achiziţionarea rachetelor ruseşti, după ce a discutat cu preşedintele american Donald Trump în marja summitului G20 la Osaka, în Japonia, transmit agențiile internaționale, citate de Agerpres.

Erdogan si TrumpFoto: Captura Euronews

"El ne-a spus că nu vor exista niciun fel de sancţiuni", a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă după întâlnirea lor.

Turcia a apreciat sâmbătă că nu va avea de suferit în urma acordului încheiat cu Rusia privind livrarea de sisteme de apărare aeriană S-400 căruia i se opun SUA, estimând că aceste armamente nu sunt compatibile cu cele ale NATO şi sunt de natură să ameninţe viitorul avion de vânătoare american F-35.

Erdogan refuză să cedeze exigenţelor americane. Înainte de întâlnirea sa cu Vladimir Putin la Osaka, el a explicat că acest acord asupra S-400 va întări legăturile între cele două ţări.

Erdogan a adăugat că este important ca Turcia să termine construirea primei sale centrale nucleare de la Akkuyu până în 2023. Centrala, al cărei cost este estimat la 20 miliarde de dolari, este construită de Rosatom, operatorul nuclear rus.

Turcia şi SUA ar trebui să menţină o cooperare bazată pe "parteneriatul lor strategic", a afirmat preşedintele Erdogan în debutul întâlnirii sale cu liderul SUA la Osaka. "Parteneriatul nostru strategic necesită solidaritate în multe domenii", a spus Erdogan, insistând: "Cred cu tărie, solidaritatea va continua şi în perioada următoare".

Preşedintele Erdogan a insistat pe faptul că Turcia şi SUA sunt "parteneri strategici", dar a subliniat că "nimeni nu poate să intervină în ceea ce priveşte suveranitatea turcă".

Statele Unite, indignate cu privire la achiziţionarea de armament din Rusia de către o ţară NATO, au ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă acordul nu va anulat până la sfârşitul lunii iulie.