Franța a înregistrat vineri o temperatură cu aproape 2 grade Celsius mai mare decât precedentul record, în condițiile în care vestul Europei continuă să fie afectat de un val de caniculă, notează Guardian.

CaniculaFoto: Flickr

Agenția oficială de prognoză, Meteo-France, a anunțat că temperatura în localitatea Gallargues-le-Montueux din departamentul Gard a urcat oână la 45,9 grade vineri, la ora 16.20.

Precedentul record, de 44,1 grade Celsius, ce data din 2003, fusese deja bătut de două ori vineri: întâi în orașul Carpentras (44,3 C), apoi în Villevieille, (45,1 C).

Este un moment istoric, a spus meteorologul Etienne Kapikian: ”Este pentru prima oară când o temperatură de peste 45 de grade Celsius a fost înregistrată în Franța”.

Aproximativ 4.000 de școli franceze au fost închise vineri, iar programul parcurilor și piscinelor publice au fost prelungite.

Autoritățile franceze au întreprins o serie de măsuri radicale în această săptămână pentru a preveni repetarea consecințelor tragice ale valului de căldură din 2003, care s-a soldat cu peste 14.000 de morți. La sfârșitul săptămânii trecute, Parisul a activat planul de urgență pentru căldură, care a fost elaborat în urma valului de căldură din 2003.

Oamenii de știință au avertizat că valurile de căldură, cum ar fi aceasta, devin din ce în ce mai frecvente. Météo-France a anunțat că frecvența acestor evenimente este de așteptat să se dubleze până în 2050.