Președintele american, Donald Trump, și președintele chinez, Xi Jinping, sunt pregătiți pentru o întâlnire cu miză mare în Japonia, care ar putea salva negocierile comerciale sau ar putea arunca cele două mari economii ale lumii într-un război comercial profund, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Litigiul a costat deja companiile din ambele țări miliarde de dolari, a distrus liniile de producție și de aprovizionare la nivel mondial și a redus piețele globale.

Trump a declarat vineri că speră să aibă o întâlnire productivă cu Xi, primadintre cei doi lideri în ultimele șapte luni. Dar președintele SUA a spus că va extinde taxele vamale pentru a acoperi aproape toate importurile dinChinacătreStatele Unite, dacă nu vor avea loc progrese în urma întâlnirii cu privire la cererile SUA de reforme economice pe scară largă.

Războiul comercial și semnele unei încetiniri economice globale au umbrit summitul de două zile al grupului G20 de la Osaka, unde cei doi președinți vor susține sâmbătă discuțiile tête-à-tête.

Scenariul ideal pentru discuții ar fi reluarea negocierilor comerciale, a declarat vineri reporterilor de laCasa Albă, Marc Short, șeful de cabinet al Vicepreședintelui SUA, Mike Pence.

Mai mulți lideri ai G20 au avertizat, în prima zi a summit-ului, că o creștere a fricțiunilor comerciale chino-americane amenință creșterea globală.

"Relațiile comerciale dintreChina și Statele Unite sunt dificile, ele contribuie la încetinirea economiei globale", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferință de presă.

Xi a avertizat asupra impactului protecționismului în creștere.

"Toate acestea distrug ordinea comercială la nivel mondial... Acest lucru afectează, de asemenea, interesele comune ale țărilor noastre și umbrește pacea și stabilitatea la nivel mondial", a declarat Xi într-o adunare a liderilor grupului BRICS, în paralel cu G20.