Președintele american, Donald Trump, a declarat sâmbătă că dorește să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în acest weekend în zona demilitarizată (DMZ), la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, anunță Reuters.

Trump si Kim Jong Un, la HanoiFoto: Captura YouTube

Trump, care este în Osaka, Japonia, pentru summit-ul G20, urmează să sosească în Coreea de Sud sâmbătă. El este programat să părăsească țara duminică și să se întoarcă la Washington.

"În timp ce sunt acolo, dacă președintele Kim din Coreea de Nord vede acest lucru, m-aș întâlni cu el lagraniță / DMZ doar pentru a-i strânge mâna și a-l saluta" a spus Trump pe Twitter.

Casa Albă a refuzat vineri să comenteze dacă Trump a fost programat să meargă înzonademilitarizată.

Reprezentantul special al SUA, Stephen Biegun, a declarat vineri că Statele Unite suntgata să aibă discuții constructive cu Coreea de Nord pentru a urma un acord de denuclearizare agreat de cele două țări anul trecut, conform ministrului de externe al Coreei de Sud.

Biegun i-a spus omologului său sud-coreean, Lee Do-hoon, că Washingtonul vrea să facă progrese "simultane și paralele" cu privire la acordul obținut anul trecut la summit-ul dintre Trump și Kim din Singapore, a afirmat ministerul într-o declarație.

Ambele părți au convenit să stabilească noi relații și să lucreze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Dar negocierile s-au blocat de laal doilea summit din Vietnam, în februarie, deoarece cele două părți nu au reușit să limiteze diferențele dintre cererile SUA de denuclearizare și cererile nord-coreene de a reduce sancțiunile.