Ambasadorul Germaniei la Belgrad, Thomas Schieb, a declarat că nu exclude posibilitatea ca în 2025 Serbia să adere la Uniunea Europeană, însă a subliniat că este un plan ambiţios, iar aderarea la UE depinde de îndeplinirea unor condiţii, fără a vorbi de date fixe, potrivit Blic, citat de Rador.

Proteste impotriva lui Vucic in SerbiaFoto: Captura YouTube

"Nu am exclus o posibilă aderare în 2025, dar de la început a fost clar că nu vorbim de o dată fixă. Şi Comisia Europeană a menţionat această dată în Strategia pentru Balcanii de Vest" - a subliniat ambasadorul german, adăugând că prin deschiderea unui nou capitol de negociere cu Serbia, UE demonstrează că perspectiva europeană este clară.

"Germania nu vede nicio contradicţie între implementarea reformelor necesare şi continuarea cu succes a procesului de extindere. Faptul că Serbia deschide încă un capitol de negociere demonstrează că procesul de extindere continuă" - a declarat Schieb, adăugând că în cel mai recent raport al Comisiei Europene privind progresele Serbiei există elemente pozitive şi unele critici, iar domeniul statului de drept este cel cu "cele mai mari provocări".

"În recentul raport există elemente pozitive, mai puţin pozitive, dar şi elemente critice. Este complex şi echilibrat. Germania este de acord cu acest raport" - a declarat diplomatul german, adăugând că rolul Parlamentului trebuie consolidat. "Parlamentul este esenţial pentru funcţionarea unei democraţii stabile. Decizia opoziţiei de a boicota lucrările parlamentare nu este o opţiune ideală. Opoziţia are rolul său" - a declarat Thomas Schieb.