Boris Johnson, favorit în cursa pentru succesiunea premierului britanic Theresa May, a exclus, miercuri, participarea populistului Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, la negocierile privind ieșirea din UE, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Foto:

Marele câștigător al alegerilor europene din mai în Marea Britanie, partidul eurosceptic al lui Nigel Farage susține că poate participa la discuțiile pe tema Brexit, programat pentru 31 octombrie. Întrebat despre acest lucru într-o dezbatere privind rețelele sociale din cadrul cursei pentru succesiunea Theresei May, Boris Johnson a declarat că este inadecvat să lupte împotriva unui adversar politic "dându-i oxigen". "Este un nu destul de clar", a adăugat el, invitat de moderator să-şi clarifice răspunsul privind participarea lui Nigel Farage la renegocierea acordului Brexit dorită de Boris Johnson, deși UE a exclus această posibilitate.

Fostul primar al Londrei, partizanul unui Brexit dur, este angajat într-o luptă cu ministrul de Externe, Jeremy Hunt, pentru a deveni liderul Partidului Conservator, căruia îi va reveni şi postul de prim-ministru. Cei doi candidaţi vor fi departajaţi până la sfârșitul lunii iulie de cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator. Pentru a câștiga, Boris Johnson mizează pe cartea de salvator al Brexitului, programat inițial pentru 29 martie și amânat până pe 31 octombrie, pentru a găsi o soluție alternativă la acordul de retragere din UE negociat de Theresa May cu Bruxelles-ul și respins de trei ori de deputații britanici.

"Avem nevoie de cineva care crede (în Brexit)", a insistat Boris Johnson miercuri, evidenţiind rolul său în campania pro-Brexit pentru referendumul din 2016, când Jeremy Hunt lupta în tabăra opusă.

De asemenea, Boris Johnson și-a reiterat disponibilitatea de a părăsi UE fără acord dacă este necesar. "Nu cred că vom ajunge acolo - în opinia mea, există o şansă la un milion ca acest lucru să se întâmple - dar este vital să ne pregătim", a spus el.

La rândul său, Jeremy Hunt a estimat că pentru "a recuceri" alegătorii conservatori seduși de Partidul Brexit, conservatorii ar trebui să realizeze ieşirea din UE. "Dacă avem alegeri înainte de a părăsi Uniunea Europeană, oricât de carismatic sunteţi ca lider, vom fi îndepărtați", a avertizat el.