O delegaţie rusească de zece persoane vine vineri în Turcia pentru a discuta amplasarea sistemelor S-400 care vor fi aduse în prima jumătate a lunii iulie, scrie Hurriyet, citat de Rador.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

Delegaţia rusească va face un studiu logistic la locul în care vor fi amplasate rachetele

Delegaţia care va veni de la Moscova va face un studiu logistic la locul în care vor fi amplasate rachetele S-400. Va fi întocmit un raport care va include aspecte logistice. Studiul pe care îl va face delegaţia rusească va fi ultima verificare înainte de trimiterea sistemului de apărare.

Echipele tehnice vor rămâne în Turcia

După amplasarea sistemelor S-400, ruşii vor rămâne în Turcia. Specialiştii ruşi vor fi folosiţi pentru funcționarea sistemului. Pe de altă parte, continuă instructajul personalului turcesc plecat în Rusia pentru a se familiariza cu S-400. Grupurile de specialişti turci care vor reveni în ţară odată cu încheierea instructajului vor deţine un rol activ în utilizarea sistemelor S-400. Numai că instrucţia personalului turcesc nu se va încheia imediat. Noi grupe de specialişti vor continua să fie trimise în Rusia.

Erdoğan: Sistemele S-400 sunt un subiect care are legătură cu dreptul nostru la suveranitate

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a vorbit despre acest subiect într-o reuniune de grup arătând că porţile Turciei sunt deschise în privinţa diferitelor opţiuni de furnizare în ceea ce priveşte necesităţile de apărare ale ţării.

"Turcia nu este în situaţia de a cere permisiunea în acest subiect şi cu atât mai puţin de a se apleca în faţa presiunilor", a spus preşedintele şi a adăugat că "Problema S-400 este un aspect care ţine de dreptul nostru la suveranitate şi nu vom face niciun pas înapoi de la acest principiu".

La Bruxelles au discutat despre sistemul S-400

Aflat la Bruxelles pentru a participa la summit-ul NATO, ministrul apărării naţionale a discutat cu noul secretar interimar al apărării al SUA, care a preluat această funcţie în urma deciziei de retragere a lui Patrick Shanahan, despre criza legată de sistemul S-400. Părţile şi-au menţinut poziţiile cu privire la acest subiect.

Într-o perioadă în care Turcia îşi menţine poziţia de a achiziţiona din Rusia sistemul de apărare aeriană S-400, iar SUA îşi înăspresc discursul privind impunerea de sancţiuni, în primul rând legate de avioanele de luptă F-35, NATO a fost gazda unei întâlniri importante. Ministrul apărării naţionale, Hulusi Akar, s-a întâlnit cu secretarul interimar al apărării al SUA, Mark Esper. În cadrul întâlnirii, care s-a desfăşurat înaintea summit-ului miniştrilor apărării ai ţărilor membre NATO, părţile şi-au menţinut poziţiile de până acum. Akar a precizat că nu se pune problema renunţării la achiziţia acestui sistem, iar Esper a avertizat că în cazul în care acest sistem este achiziţionat, vor exista consecinţe.

Un nou avertisment

Conform surselor americane care au oferit informaţii despre întâlnire, Esper i-a transmis lui Akar mesajul că în cazul achiziţiei sistemului S-400, rolul Turciei în programul avioanelor de luptă F-35 va înceta şi, pe lângă acest fapt, economia Turciei va avea de suferit din cauza sancţiunilor ce vor fi impuse de Statele Unite. Un oficial american de rang înalt a declarat: "Esper vorbea serios atunci când a spus că Turcia nu poate deţine şi avioane de luptă F-35 şi sistemul S-400 şi că în cazul în care va accepta sistemul S-400, va trebui să accepte nu numai consecinţele ce vor decurge din încetarea participării la programul F-35, dar şi pe cele legate de situaţia economică."

În comunicatul transmis de Ministerul Apărării Naţionale este subliniată importanţa continuării dialogului dintre Turcia şi SUA.

Ochii sunt aţintiţi asupra liderilor

Pentru că la această întâlnire, unde s-au discutat probleme legate de evoluţiile din regiune, în special privind relaţiile bilaterale şi Siria, părţile şi-au menţinut poziţiile, toate privirile s-au îndreptat către întrevederea dintre preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele SUA, Donald Trump, din Japonia, cu ocazia summit-ului G-20. După această etapă, o idee asemănătoare este împărtăşită şi în cadrul NATO, o posibilă soluţie putându-se găsi la nivel de lideri.

Turcia consideră că are dreptul suveran de a achiziţiona sistemul S-400 şi că nu se pune problema integrării acestui sistem în sistemul NATO, neafectând negativ funcţionarea Alianţei. Iar Statele Unite consideră problematică folosirea atât a avioanelor de luptă F-35, cât şi a sistemului rus. Tensiunea dintre două ţări aliate în cadrul NATO generează serioase îngrijorări.

Iar faptul că nivelul tensiunii dintre NATO şi Rusia este unul ridicat, afectează negativ acceptarea de către aliaţi a argumentelor expuse de Turcia privind sistemul S-400. Faptul că sistemele utilizate de către ţările membre corespund standardelor Alianţei Nord-Atlantice, iar în ultimii 5 ani, în cadrul summit-urilor NATO acest lucru a devenit un criteriu, face şi mai dificilă înţelegerea pasului făcut de Ankara.