Delegaţia care va veni de la Moscova va face un studiu logistic la locul în care vor fi amplasate rachetele S-400. Va fi întocmit un raport care va include aspecte logistice. Studiul pe care îl va face delegaţia rusească va fi ultima verificare înainte de trimiterea sistemului de apărare.
Echipele tehnice vor rămâne în Turcia
După amplasarea sistemelor S-400, ruşii vor rămâne în Turcia. Specialiştii ruşi vor fi folosiţi pentru funcționarea sistemului. Pe de altă parte, continuă instructajul personalului turcesc plecat în Rusia pentru a se familiariza cu S-400. Grupurile de specialişti turci care vor reveni în ţară odată cu încheierea instructajului vor deţine un rol activ în utilizarea sistemelor S-400. Numai că instrucţia personalului turcesc nu se va încheia imediat. Noi grupe de specialişti vor continua să fie trimise în Rusia.
Erdoğan: Sistemele S-400 sunt un subiect care are legătură cu dreptul nostru la suveranitate
Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a vorbit despre acest subiect într-o reuniune de grup arătând că porţile Turciei sunt deschise în privinţa diferitelor opţiuni de furnizare în ceea ce priveşte necesităţile de apărare ale ţării.
La Bruxelles au discutat despre sistemul S-400
Aflat la Bruxelles pentru a participa la summit-ul NATO, ministrul apărării naţionale a discutat cu noul secretar interimar al apărării al SUA, care a preluat această funcţie în urma deciziei de retragere a lui Patrick Shanahan, despre criza legată de sistemul S-400. Părţile şi-au menţinut poziţiile cu privire la acest subiect.
Un nou avertisment
Conform surselor americane care au oferit informaţii despre întâlnire, Esper i-a transmis lui Akar mesajul că în cazul achiziţiei sistemului S-400, rolul Turciei în programul avioanelor de luptă F-35 va înceta şi, pe lângă acest fapt, economia Turciei va avea de suferit din cauza sancţiunilor ce vor fi impuse de Statele Unite. Un oficial american de rang înalt a declarat: "Esper vorbea serios atunci când a spus că Turcia nu poate deţine şi avioane de luptă F-35 şi sistemul S-400 şi că în cazul în care va accepta sistemul S-400, va trebui să accepte nu numai consecinţele ce vor decurge din încetarea participării la programul F-35, dar şi pe cele legate de situaţia economică."
Ochii sunt aţintiţi asupra liderilor
Pentru că la această întâlnire, unde s-au discutat probleme legate de evoluţiile din regiune, în special privind relaţiile bilaterale şi Siria, părţile şi-au menţinut poziţiile, toate privirile s-au îndreptat către întrevederea dintre preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele SUA, Donald Trump, din Japonia, cu ocazia summit-ului G-20. După această etapă, o idee asemănătoare este împărtăşită şi în cadrul NATO, o posibilă soluţie putându-se găsi la nivel de lideri.