Emmanuel Macron a sosit miercuri la Tokyo în prima sa vizită în Japonia, care, dincolo de tensiunile dintre Nissan și Renault, e orientată spre dosarele fierbinți ale G20 de la sfârșitul săptămânii de la Osaka, potrivit Rador care citează France 24.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Shinzo Abe și Emmanuel Macron au făcut front comun miercuri în problemele comerțului și climei, puncte de tensiune ale summitului G20 de vineri și sâmbătă, unul dorind ca Statele Unite și China să-și rezolve disputa și celălalt avertizând că va refuza un comunicat prea timid în ce privește încălzirea climatică.

Cu două zile înaintea summitului de la Osaka, electrizat de alegerea președintelui american, Donald Trump, să spargă consensul internațional pe aceste două subiecte, prim-ministrul japonez l-a primit pe președintele francez într-o vizită de două zile.

“Noi am decis să cooperăm strâns pentru ca G20 să dea un semnal puternic”, a spus Shinzo Abe într-o conferință de presă alături de Emmanuel Macron.

Să susțină acordul de la Paris privind clima

Cei doi lideri doresc să creeze un elan care, de la G20 japonez până la G7 francez de la sfârșitul lui august de la Biarritz, să pareze atacurile președintelui american și îndeamnă marile economii să lupte mai mult împotriva dereglării climei.

Înainte de a-l primi pe Emmanuel Macron, Shinzo Abe a spus că speră ca “Statele Unite și China să-și rezolve fricțiunile comerciale”, grație în special întâlnirii programate între președintele american și cel chinez în marja summitului.

În ce privește clima, Emmanuel Macron a făcut presiuni asupra membrilor să susțină acordul de la Paris din 2015 și să accelereze reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, amenințând că va refuza să semneze un comunicat final prea timid la acest punct.

Considerat istoric, acordul de la Paris din 2015 este slăbit de la anunțul din iunie 2017 al lui Donald Trump privind voința lui de a retrage Statele Unite din acest text.