Ucraina neaga orice datorie fata de Rusia in problema gazelor naturale si a redirectionat toate pretentiile catre RosUkrEnergo. Drept raspuns, Gazprom a declarat ca Ucraina nu este gata de negocieri si l-a izgonit, practic, din sediul sau, pe reprezentantul Naftogaz Ukrainî. Expertii sunt de parere ca prea multi oameni influenti sunt interesati in pastrarea actualei scheme de livrari. Cotidianul electronic Gazeta.ru aminteste ca, in urma cu cateva zile, purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, anunta ca Ucraina a acumulat o datorie de 1,5 miliarde de dolari pentru gazele livrate in ultimele trei luni.

Pozitia adoptata de concernul rus i-a determinat pe analisti sa sustina ca situatia creata demonstreaza faptul ca Gazprom da cu tarie peste mainile celor care indraznesc sa se atinga de RosUkrEnergo. „In problema gazelor naturale, Ucraina are o singura problema in momentul de fata – compania-intermediar a"– explica Dmitri Oreshkin, expert la Institutul academic pentru geografie. In opinia sa, privita din afara, situatia ar fi aceasta: RosUkrEnergo serveste interesele anumitor persoane care nu permit inchiderea companiei.

„Nu am auzit niciodata ca Gazrpom sa formuleze pretentii, sa spunem, fata de Transnistria”, spune politologul. „Cu toate ca datoria Transnistriei pentru gaze naturale se apropie de doua miliarde de dolari. Toti inteleg ca aceasta datorie nu va fi niciodata stinsa, dar monopolul nu a amenintat niciodata ca va sista livrarile de gaze catre Transnistria."