Șeful departamentului juridic al companiei Huawei a declarat joi că firma de tehnologie nu deține proiecte în care cooperează cu armata chineză și nu realizează produse la comandă pentru a fi utilizate de către forțele armate ale țării, scrie CNBC.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Această declarație vine la scurt timp după ce publicația Bloomberg a raportat că, potrivit unor documente publice, lucrătorii Huawei au cooperat cu Armata de Eliberare a Poporului (PLA) în timpul programelor de cercetare, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale și a comunicațiilor radio. Executivii companiei au negat orice formă oficială de colaborare cu PLA.

"Din ceea ce știu eu, nu avem proiecte de colaborare cu armata, deoarece suntem o companie dedicată furnizării de sisteme de comunicații și a soluțiilor tehnologice de comunicații și informații pentru uz civil", a afirmat Song Liuping, directorul juridic al Huawei.

Conform articolului din Bloomberg, au existat cel puțin 10 inițiative de colaborare cu armata chineză, în ultima decadă. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNBC că firma nu "este la curent cu toate lucrările de cercetare pe care anagajații lor le publică în mod indiviual".

Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, este un fost ofițer din Armata de Eliberare a Poporului. Guvernul SUA este îngrijorat că echipamentele Huawei ar putea reprezenta un risc pentru datele utilizatorilor americani.