Conferința care trebuia să ofere o nouă soluție pentru problemele ridicate de conflictul dintre Israel și Palestina, nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premisa centrală prezentată, a prosperității ca precursor al unei rezolvări de durată nu a produs efectul așteptat. În Ramallah și în Gaza nu au existat semne de interes pentru propunerile administrației Trump. Chiar și în Israel, agențiile locale de presă au acordat o atenție scăzută întâlnirii.

Fondurile în valoare de 50 de miliarde de dolari promise ca un fel de finanțare de tip start-up pentru regiunea Palestinei nu a fost primită cu entuziasm în Iordania, Egipt și Liban. Liderii din Beirut au refuzat fondurile, vâzându-le ca o pe o formă de mită.

Stimulentele economice menite să integreze comunitățile palestiniene în regiune și să revitalizeze economia Cisiordaniei și a fâșiei Gaza au fost considerate redundante în lipsa dimensiunii politice care ar putea transforma aceste promisiuni în realitate. Chestiunile politice nu au fost abordate în Manama.

Tony Blair i-a atras atenția lui Kushner asupra nevoii de a respecta principiile celor două state, însă nu a reușit să obțină un angajament clar din partea acestuia. Conferința s-a încheiat cu promisiunea că orice va urma, va fi "echitabil și just" pentru ambele părți.

"Este complet naiv să crezi că poți avea economie fără un cadru politic solid, dar, în același timp, este inutil să crezi că politica va funcționa fără susținere economică", a spus Blair în timpul conferinței.

În acest context, statul Oman intenționează să deschidă o nouă misiune diplomatică în Cisiordania, iar o delegație din cadrul ministerului de Externe din Oman se va deplasa la Ramallah pentru a discuta despre acest aspect, scrie Mediafax, citând Reuters.

”În concordanță cu sprijinul sultanatului pentru poporul feate palestinian, s-a decis deschiderea unei noi misiuni diplomatice pentru Palestina la nivel de ambasadă”, a comunicat pe Twitter Ministerul de Externe din Oman.

O delegație a Ministerului de Externe se va deplasa la ramallah pentru a începe procedurile în vederea deschiderii ambasadei”, a adăugat instituția.

Omanul este de mult timp pentru Orientul Mijlociu ceea ce Elveția reprezintă pentru diplomația globală, respectiv un stat neutru. Țara a ajutat la medierea discuțiilor secrete dintre SUA și Iran din 2013 care a condus la istoricul acord nuclear semnat la Geneva doi ani mai târziu.