Ţările NATO nu ar trebui să se sancţioneze unele pe altele, a afirmat miercuri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timp ce Washingtonul îşi manifestă exasperarea în legătură cu intenţia Ankarei de a achiziţiona sisteme de rachete antiaeriene ruseşti S-400, relatează Agerpres și AFP.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"Să nu uitaţi că Turcia este o ţară din NATO. America este o ţară din NATO. După câte ştiu, ţările membre ale NATO nu se sancţionează unele pe altele", a declarat Recep Tayyip Erdogan în faţa presei pe aeroportul din Ankara de unde se pregătea să decoleze spre summitul G20 din Japonia și unde ar urma să aibă sâmbătă o întrevedere cu omologul său american, Donald Trump, potrivit Agerpres.

Rachetele rusești S-400 de apărare anti-aeriană vor începe să fie livrate la începutul lui iulie, a afirmat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de CNN Turk, scrie AFP.

"Cred că vor începe să vină în prima jumătate din iulie", a declarat acesta.

Achiziția rachetelor rusești de către un membru NATO a provocat furia Washingtonului, care a lansat în 7 iunie un ultimatum scris Turciei, în care îi cere să renunțe la achiziție până în 31 iulie, sub amenințarea sancțiunilor.

Washingtonul analizează opţiunea de a impune, suplimentar, sancţiuni financiare şi altor companii din Turcia, în afara celor care produc părţi componente pentru avioanele F-35, fabricate de Lockheed Martin, scrie presa turcă, citată de Rador.