Papa Francisc va merge la Hiroshima și la Nagasaki pe 24 noiembrie, cu ocazia călătoriei sale apostolice de patru zile în Japonia. Ştirea a fost transmisă de agenția Asia News. Papa vrea să se roage pentru victimele atacurilor atomice asupra celor două orașe, care au avut loc în 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 23 ianuarie, în timp ce se afla la bordul avionului care-l ducea la Panama, Suveranul Pontif a vorbit în avanpremieră despre acest proiect la care ţinea foarte mult. La câteva zile după anunțarea călătoriei apostolice, catolicii japonezi l-au invitat pe Papă să lanseze un mesaj de la Hiroshima și Nagasaki împotriva armelor nucleare.

Suveranul Pontif doreşte ca în a doua zi a vizitei sale să se întâlnească cu supraviețuitorii bombei atomice. Aceasta ar fi cea de-a doua călătorie a unui pontif în Țara Soarelui Răsare, după cea făcută de Ioan Paul al II-lea, în februarie 1981. Papa Bergolio se va întâlni la Tokyo cu primul-ministru japonez Shinzo Abe și cu împăratul Naruhito, iar pe 25 noiembrie, va oficia Sfânta Liturghie pe stadionul Tokyo Dome.

Potrivit surselor guvernamentale, Papa a trimis scrisori primarilor din Hiroshima și Nagasaki și guvernatorului prefecturii Hiroshima deja din luna mai, promițându-le că se va ruga pentru cetățenii oraşelor. Oficialii i-au făcut Pontifului invitația de a vizita cele două orașe în timpul unei audienţe de la Vatican.

În timpul zborului spre Chile, pe 15 ianuarie 2018, Papa Francisc a ţinut să le distribuie jurnaliștilor care îl însoțeau în cea de-a 22-a călătorie apostolică, fotografia iconică a copilului din Nagasaki. Imaginea, realizată după bombardamentul atomic de la Nagasaki, ilustrează un copil care îşi cară în spinare frăţiorul mort. Papa distribuise această imagine deja de la sfârșitul lunii decembrie, scriind deasupra: "Fructul războiului".