Judecătorii Curții Constituționale din Moldova au demisionat in corpore, iar încetarea mandatului şi vacantarea funcţiilor de judecători vor fi anunțate autorităților competente pentru a desemna noii judecători, arată un comunicat de presă, potrivit Deschide.mdși Unimedia.

Curtea Constitutionala a R. MoldovaFoto: constcourt.md

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului președinte.

”Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale vor fi anunțate autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

Potrivit legislației, Zaporojan va sesiza autoritățile competente (Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii) în termen de cel mult 3 zile de când au fost declarante vacante funcţiile, solicitând să numească un nou judecător. Cele trei instituții vor avea la dispoziție 15 zile pentru a numi alți judecători.

Acum o săptămână, fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, Mihai Poalelungi, a demisionat din funcție. De asemenea, magistrații Curții Constituționale și-au anulat hotărârile prin care în 7 iunie au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte și de învestire a Guvernului condus de Maia Sandu, dar și de suspendare din funcție a lui Igor Dodone. Ulterior, Igor Dodon și premierul Maia Sandu au solicitat demisia in corpore a magistraților.