Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili s-a întors în Ucraina miercuri după ce noul președinte ucrainea, Volodimir Zelenski, i-a restabilit cetățenia ucraineană, la peste un an după ce a fost expulzat din această țară de fostul președinte Petro Poroșenko, relatează AFP.

Mihail SaakasviliFoto: AGERPRES

Acesta a ajuns pe principalul aeroport din Kiev seara, după ce i-a fost interzisă intrarea în Ucraina, și a trecut de controale fără probleme.

Zeci de suporteri l-au primit cu steaguri ucrainene și georgiene scandând diminitivul ”Micha”.

”Sunt foarte bucuros”, a spus Saakașvili jurnaliștilor, adăugând că vrea să participe la ”construcția unei noi țări”.

Președinte al Georgiei din 2004 în 2013, Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa din Ucraina în 2015 de către Petro Poroșenko, atunci șef de stat. La început aliat al lui Poroșenko, Saakașvili a devenit unui dintre cei mai feroce adversari ai acestuia, acuzându-l de corupție și de organizarea demonstrațiilor în care se cerea destituirea lui.

Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană în iulie 2017 când Saakașvili era în Statele Unite, după ce i se luase deja și naționalitatea georgiană și și-a dat în judecată țaea pentru ”abuz de putere”, astfel încât fostul președinte devine apatrid.

În septembrie 2017 a reușit să intre cu forța în Ucraina de pe teritoriu polonez, însă a fost arestat la începutul lui 2018 într-un restaurant din Kiev și deportat în Polonia.

Zelenski i-a redat lui Saakașvili cetățenia.