O fotografie cu un tată înecat alături de fiica lui, cu fața în jos în apa noroioasă de la malul fluviului Rio Grande, în timp ce capul micuței se află în interiorul tricoului părintelui și cu brațul prins în jurul gâtului acestuia dezvăluie disperarea celor care se zbat cu orice preț să emigreze din Mexic în Statele Unite, relatează New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dincolo de dezbaterile cu privire la politicile privind granița dintre SUA și Mexic, imaginea, imortalizată de jurnalista Julia Le Duc, care îi surprinde pe Óscar Alberto Martínez Ramírez și pe fiica lui de 23 de luni, Valeria, în brațele morții dezvăluie consecințele tragice ale suferinței din spatele stastisticilor legate de migranți.

Imaginea, care a fost intens distribuită, pe rețelele de socializare aduc aminte de fotografia băiețelului sirian mort în nisip la malul orașului Bodrum din Turcia, în 2015.

”Este foarte greu să vezi o astfel de fotografie. Este propria noastră versiune a fotografiei cu băiatul de trei ani pe plajă, mort. Asta este”, a spus democratul Joaquin Castro din Texas, membru al Camerei Reprezentanților.

Tânăra familie din El Salvador - domnul Martinez, 25 de ani, Valeria și mama sa, Tania Vanessa Avalos - au ajuns weekendul trecut în orașul de graniță Matamoros, Mexic, sperând să aplice pentru azil în Statele Unite.

Dar podul internațional era închis până luni, le-au spus autoritățile. În timp ce mergeau pe marginea fluviului, apa nu părea de netrecut, ci ușor de gestionat, așa că duminică la prânz, tatăl, cu fiica sa pe spate, băgată pe sub tricoul său, au intrat în apă. Aceștia erau urmați de mamă, pe spatele unui prieten de familie, a spus ea autorităților.

Martinez s-a apropiat de malul opus, purtând-o pe Valeria, dar mama a văzut că acesta obosise în apa agitată. Doamna Avalps a decis să se întoarcă pe malul mexican.

De pe partea Mexicului, s-a întors și i-a văzut pe soțul său și pe fiica lor, aproape de malul american, scufundați în fluviu și purtați de apă.

Luni, corpurile lor au fost recuperate de autoritățile mexicane la câteva sute de metri de locul din care au fost măturați de apă, în aceeași îmbărțișare.

”Este regretabil că acest lucru se întâmplă”, a spus președintele Mexicului Andrés Manuel, López Obrador, marți, continuând însă să sublinieze că atât de mulți migranți sunt respinși de către Statele Unite încât ”sunt oameni care își pierd viețile în deșert sau trecând Rio Grande”.