Moscova are termen până pe 2 august să se conformeze tratatului privind armele nucleare intermediare (INF), altfel, vor fi date “răspunsuri”, a arătat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Vor fi luate în calcul măsuri de către aliați în timpul reuniunii miniștrilor apărării ai Alianței, care are loc miercuri și joi, potrivit Le Vif, citat de Rador.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

“Mâine/miercuri, aliații vor decide împreună răspunsurile ce trebuie date Rusiei (în caz că iese din INF). Noi nu vrem să desfășurăm noi rachete în Europa. Dar trebuie să veghem la o descurajare și o apărare credibilă și eficientă”, a declarat dl Stoltenberg.

Fără a da mai multe precizări privind natura răspunsurilor. Potrivit NATO, Rusia încalcă tratatul care interzice rachetele balistice și de croazieră cu capacitate nucleară cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri, ceea ce Rusia dezminte. Statele Unite au anunțat pe 1 februarie suspendarea participarii lor la tratat.

Washingtonul afirmă în special că Rusia are mai multe batalioane echipate cu o nouă rachetă de croazieră - 9M729, alias SSC-8 în terminologia NATO -, cu o rază de acțiune de peste 500 Km. Subiectul va fi abordat cu Moscova la reuniunea consiliului NATO-Rusia, programată săptămâna viitoare, a mai precizat șeful Alianței. “Tratatul INF nu funcționează dacă nu este respectat de toate părțile. Noi vom începe pe 2 august procesul de retragere din tratat dacă el nu este respectat. Probabilitatea ca Rusia să se conformeze scade pe zi ce trece”, potrivit șefului NATO.

“Unul din motivele pentru care ne-am angajat să creștem cheltuielile de apărare în 2014 este că Rusia a început deja să dezvolte aceste rachete cu dublă capacitate”, a concluzionat dl Stoltenberg.