Un grup de femei musulmane din Franța a încălcat cu bună știință regulile unei piscine locale de a nu purta burkini. Burkini este un tip de costum de baie pentru femei care este croit astfel încât să respecte îndemnul din Coran pentru femeile musulmane, acela de a se îmbrăca modest și decent. Femeile ar fi recurs la acest gest în semn de protest, relatează The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică femeile au vizitat piscina Jean Bron din orașul Grenoble pentru a protesta mânate de ideile activiste promovate în ultima perioadă de a se scălda în costume de baie care acoperă mare parte a corpului lor. Piscina este doar unul dintre locurile de scăldat publice în care a fost interzisă purtarea burkiniului.

Protestul, denumit „Operațiunea burkini", a fost lansat luna trecută de membrii grupării de Cetățenie al Alianței Grenoble și este prezentat ca o modalitate de protest față de ceea ce cred ei că ar fi drepturile femeilor.

Potrivit unei postări de pe o rețea de socializare făcută publică de către organizație, șapte femei au purtat burkini la piscina și alte 30 de persoane au mers acolo pentru a le susține demersul.

Conform portalului de știri France Bleu, protestatarele au petrecut în jur de o oră în piscină și au fost ulterior interogate de poliție. Femeile au fost amendate cu 35 de euro pentru încălcarea regulilor ștrandului.

În anul 2010, Franța a modificat legile astfel încât să nu mai permită forme de acoperire a fețelor în public. Femeilor musulmane le este interzis să poarte în public niqab-ul, un voal purtat de o mică parte a femeilor musulmane care le lasă vizibili doar ochii. Totuși, anul trecut interdicția a fost considerată o încălcare a drepturilor omului printr-o hotărâre a Organizației Națiunilor Unite.

De-a lungul timpului, mai multe state au interzis purtatea vălului islamic.