Ucraina a anunțat marți intenția de a-și suspenda participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) după decizia acesteia de a autoriza revenirea delegației ruse, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

"Decizia delegației ucrainene: oprirea participării la lucrările APCE cu excepția chestiunilor legate de suspendarea drepturilor delegației ruse", a afirmat pe Facebook Volodimir Ariev, șeful delegației ucrainene.

Delegația va cere de asemenea ca această chestiune să fie abordată în regim de urgență în Parlamentul ucrainean și ca președintele și ministerul Afacerilor Externe "să stabilească o poziție clară" în privința viitoarei participări a Kievului la instanțele Consiliului Europei, a adăugat Ariev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat la rândul său "dezamăgit" față de decizia de a autoriza revenirea Rusiei, afirmând că a încercat să îi convingă pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele francez Emmanuel Macron să îl susțină.

După nouă ore de dezbateri aprinse și de voturi multiple, parlamentarii statelor membre din Consiliul Europei au votat în noaptea de luni spre marți posibilitatea ca Rusia să participe din nou la APCE, ceea ce nu mai era cazul după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014.

Fără puteri de constrângere, APCE, unul dintre instanțele Consiliului Europei - cu sediul la Strasbourg și independent de Uniunea Europeană - emite recomandări sau cere socoteală guvernelor în privința drepturilor omului și a democrației.

Rusia a amenințat că va părăsi pur și simplu Consiliul Europei. Acest lucru ar fi fost o premieră și ar fi privat cetățenii ruși de orice recurs la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

La vot, din România, au fost prezenți doar deputatul USR Iulian Bulai, care a votat contra reprimirii Rusiei, și deputatul PSD Gheorghe Dinu Socotar, care a votat în favoarea Moscovei, potrivit site-ului APCE.