Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 30,7% dintre respondenți ar vota pentru Partidul Socialiștilor, iar 23,4% pentru Blocul Electoral ACUM DA PAS. Potrivit unui sondaj realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor și prezentat, luni, pentru Partidul Democrat și-ar da votul 5,2% din populație și formațiunea nu ar accede în Parlament, transmite IPN, citat de Radio Chișinău.

Vlad PlahotniucFoto: Facebook - Vlad Plahotniuc

Pragul electoral peste Prut este de 6% pentru partide și 8% pentru alianțe. La ultimele alegeri, partidul lui Plahotniuc a obținut un scor de 23,62%.

Potrivit sondajului, Partidul Politic Şor ar acumula 3,4% dintre voturi, Partidul Comuniștilor – 2,3%, iar Partidul Politic Partidul Nostru – 1,6%. Procentul indecișilor și a celor care au răspuns nu este de 22,5%, iar 8,9% nu ar vota pe nimeni.

La întrebarea care le este atitudinea față de formarea actualei majorități parlamentare, 75,2% dintre intervievați au spus că este pozitivă, iar 9,1% au apreciat-o ca negativă. Întrebați dacă susțin Guvernul Maiei Sandu, 67,3% au răspuns „Da”, iar 14,9% – „Nu”. Despre așteptările de la noua guvernare, 38,7% au menționat lupta împotriva corupției, 33,1% – programe sociale și economice, 28,3% au menționat coeziunea socială, iar 10,3% – îmbunătățirea sistemului de pensii.

Întrebați cine în viziunea lor se face responsabil de criza politică din Republica Moldova, 73,7% dintre respondenți au spus că Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc (liderul PDM, care și-a anunțat astăzi demisia). Alții 11,5% consideră că responsabili sunt judecătorii Curții Constituționale.

Sondajul arată că personalitatea politică din Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere este șeful statului, Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 24,5% dintre cetățeni. Alți 15,8% și-au exprimat încrederea pentru premierul Maia Sandu. Vicepremierul Andrei Năstase se bucură de încrederea a 13,6% din populație, iar președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, acumulează 5,1%.