Iranul a avertizat marți că decizia Statelor Unite de a impune sancțiuni asupra liderului suprem iranian, Ali Khamenei, reprezintă în mod oficial "sfârșitul diplomatiei" între Teheran și Washington, scrie Mediafax, citând Reuters.

Iran si "arsenalul" nuclearFoto: cns.miis.edu

"Impunerea unor sancțiuni inutile asupra liderului suprem și al șefului democrației, reprezintă sfârșitul diplomației", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi.

"Administrația lui Trump încearcă să distrugă mecanismul internațional pentru menținerea păcii și securității", a adăugat acesta.

Donald Trump a anunțat luni că a impus noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei. Washingtonul a adăugat că urmează să impună sancțiuni ministrului de Externe, Javad Zarif.

Trump a declarat pentru reporterii acreditați la Casa Albă că noile sancțiuni au fost impuse ca răspuns la doborârea de către Iran a unei drone americane, dar și la „multe alte lucruri”. El a adăugat că va „continua să pună presiune pe Teheran” și că „Iranul nu va putea avea niciodată o armă nucleară”.

Tensiunile dintre cele două state au crescut puternic în ultima perioadă, în special după ce Gardienii Revoluției din Iran au doborât o dronă militară americană despre care au anunțat că ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian. Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine, însă, că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

Iranul este acuzat şi de atacarea unor petroliere, în Golful Oman şi în Strâmtoarea Hormuz.