​La distanţă de doar câteva ore, două asasinate bine organizate, rodul conflictelor etnice în curs de desfășurare pentru controlul asupra Etiopiei, periclitează stabilitatea unei țări care în ultimul an și jumătate a fost capabilă să-şi construiască un rol crucial în arena africană și internațională, scrie La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În primul caz, un comando l-a ucis pe guvernatorul regiunii Amhara, din nordul țării, în timp ce acesta participa la o reuniune în orașul Bahir Dar; iar în cel de-al doilea, în capitala Addis Abeba, șeful Statului Major al Armatei Naționale, generalul Seare Mekonnen, a fost împușcat de garda sa de corp în timp ce se afla în reședința personală.

"Am dejucat o lovitură de stat în regiunea nordică Amhara, a sosit timpul să rămânem uniți pentru a eradica forțele diabolice care vor să dividă Etiopia", a anunţat premierul Abiy Ahmed, îmbrăcat în uniforma armatei naționale, în fața televiziunii naționale. Într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a confirmat că ucigaşii au fost arestați și că securitatea țării nu este în pericol.

Nici un cuvânt însă despre cei care au comandat crima şi nici despre arestarea acestora.

Se pare că în spatele tentativei de lovitură de stat s-ar afla Asaminew Tsige, șeful forțelor de securitate din regiunea Amhara, care, în ultimele săptămâni, într-un video postat pe Facebook, a încurajat populația locală să se înarmeze. Obiectivul era cel de a forma miliţii pentru a recuceri regiunea învecinată Tigray, locul de origine al şefului Statului Major al Armatei ucis şi numit cu doar un an în urmă de premierul Abiy Ahmed. Generalul Tsige era un militar de carieră, cunoscut pentru dragostea de putere, și responsabilul unei alte lovituri de stat. Arestat și condamnat la 9 ani de închisoare, a fost eliberat în 2018 grație unei amnistii acordate de fostul președinte etiopian Hailemariam Desalegn.

În ultimele săptămâni, mai mulţi lideri militari și politicieni din statul nordic Ahmara, regiunea în care trăiește cel de-al doilea cel mai mare grup etnic din țară și de unde aramaică s-a răspândit ca limbă națională, s-au aliniat împotriva primului ministru Abiy Ahmed, acuzându-l că ar dori să limiteze autonomia locală. Tensiunea a ajuns la cote maxime și, potrivit unei analize a Grupului Internațional de Criză, centrul de cercetare privind conflictele, pentru a evita insurgența din nordul țării, primul-ministru etiopian era dispus să îl înlocuiască pe generalul Tsige, acuzat de subminarea ordinii naționale prin intențiile sale de independență. Aflând despre intenția acestuia, Tsige a jucat în avans și a încercat, fără succes, imposibilul.

Este pentru a treia oară în 14 luni când primul-ministru etiopian, Abiy Ahmed, este victima unor comploturi sau atentate, în ciuda numeroaselor reforme implementate pentru stabilizarea ţării, începând cu acordul istoric de pace cu Eritreea, cu un Parlament compus pe jumătate din femei și cu decizia de a elibera sute de prizonieri politici. Imediat după preluarea mandatului, în aprilie 2018, într-o piaţă din capitala Addis Abeba, Ahmed s-a salvat ca prin miracol dintr-o explozie provocată de o grenadă aruncată pe scena pe care se desfășura un discurs electoral. În octombrie anul trecut în schimb, mai mulţi militari s-au îndreptat mărşăluind către palatul prezidențial în ceea ce părea a fi o cerere de majorare a salariilor și care, s-a transformat ulterior într-o tentativă de asasinat.

Noua tentativă de lovitură de stat este confirmarea suplimentară a modului în care armata etiopiană continuă să reprezintă un puzzle etnic extrem de complex, din care nimeni nu vrea să rămână pe dinafară. La nivel militar, reformele miraculoase realizate pe plan intern de Ahmed în mai puțin de un an și jumătate, nu par să dea încă roade. La fel ca în restul Africii, o armată agitată reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru stabilitatea națională, împovărată deja de disputele legate de gestionarea terenurilor de către cele 80 de grupuri etnice care populează o națiune de 102 milioane de locuitori, a doua cea mai populată din Africa după Nigeria.

O confruntare care a provocat strămutarea internă a 3 milioane de persoane și care amenință să submineze creșterea uneia dintre cele mai mari economii din Africa. Mijloace mass media apropiate de putere au anunţat că presupusul "creier" al tentativei de lovitură de stat din regiunea Amhara, generalul Asaminew Tsige, a fost ucis de poliție într-un conflict armat cu forțele de securitate guvernamentale la Bahir Dar. Făcea parte dintr-un grup de militari de rang înalt eliberați din închisoare la începutul anului 2018, atunci când guvernul s-a mobilizat pentru eliberarea prizonierilor politici ca răspuns la presiunile efectuate de populație. Generalul a fost arestat timp de nouă ani, fiind acuzat că ar fi complotat o lovitură de stat.

Șeful statului și guvernatorul orașului Amhara au fost uciși sâmbătă după-amiază. Țara a decretat o zi de doliu național.