California a votat luni legea prin care vor fi taxate persoanele care refuză să își cumpere asigurare de sănătate, într-o mișcare care aduce înapoi o componenta cheie a legii pentru sănătate din perioada președintelui Obama, scrie AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul va merge acum către guvernatorul democrat Gavin Newsom, care a propus un plan similar în ianuarie - un indicator al faptului că este foarte probabil ca acesta să semneze noul document.

Legea federală Affordable Care Act (ACA) obliga cetățenii să achiziționeze asigurare de sănătate sau să plătească penalități. Curtea Supremă din SUA a aprobat legea, recunoscând penalitățile ca taxe. În 2017, republicanii au eliminat legea în Congres, în contextul modificărilor aduse Codului fiscal. Legea votată de democrați în California ar reintroduce taxa, începând cu 1 ianuarie. Republicanii nu au votat pentru, iar un singru democrat, Rudy Salas Jr., a votat împotrivă.

Nu toate persoanele vor fi obligate să plătească aceste penalități, iar printre excepții se află și cei care locuiesc ilegal în țară. Legislatorii au aprobat luni și o lege care va permite guvernului să acopere asigurările de sănătate și pentru adulții tineri cu venituri mici care trăiesc ilegal în SUA. De asemenea, persoanele aflate în închisoare și cele care fac parte din triburi de amerindieni nu sunt vizate de această lege.

Dacă legea este aprobată, California se va alătura statelor Massachusetts, New Jersey, Vermont și Washington D.C., pe lista singurelor guverne din SUA care penalizează persoanele fără asigurare de sănătate.