La Tbilisi continuă acțiunile de protest prin care se cere demisia ministrului de interne, fixarea de alegeri parlamentare anticipate conform sistemului proporțional și eliberarea tuturor persoanelor reținute în noaptea de joi spre vineri, în timpul acțiunii de înăbușire a mitingului. În paralel, puterea și opoziția poartă negocieri, cea din urmă distanțându-se formal de acțiunile de protest din fața sediului parlamentului. Oamenii de afaceri din domeniul turismului fac aprecieri referitoare la pierderile care se vor înregistra din cauza scăderii afluxului de turiști din Federația Rusă și caută variante să minimalizeze pierderile. Așa arată bilanțul celor patru zile de confruntări, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

TbilisiFoto: HotNews.ro

Astăzi Tbilisi recunoaște sincer faptul că criza a fost inevitabilă. Inacceptabila situație cu deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Gavrilov, așezat în scaunul președintelui Parlamentului Georgiei a fost de fapt doar elementul declanșator. Deși, în cazul în care ar fi existat un alt motiv de confruntare între opoziție și guvern, s-ar fi putut ca încărcătura emoțională să nu fi fost atât de mare.

La o trecere în revistă a evenimentelor petrecute în ultima perioadă din Georgia se observă că situația a devenit mult mai fragilă; atât în ceea ce privește opoziția – avem în vedere "Mișcarea Națională", fosta putere - cât și autoritățile. De exemplu, incidentul cu Azerbaidjanul legat de complexul monastic David Garedji a început de la declarațiile puțin cam dure ale președintelui Salome Zurabișvili, care a determinat cercurile religioase și grupări de dreapta să recurgă la o acțiune ambiguă, care ar fi putut naște un real conflict cu statul vecin.

Nu se reușise calmarea disputelor legate de complexul David Garedji – dacă fusese sau nu oportun să se pună acum problema apartenenței acesteia sau nu –, că pe agendă a apărut, cu încă și mai mare vigoare, desfășurarea la Tbilisi a Săptămânii LGBT. În acest caz "Mișcarea Națională" și organizațiile neguvernamentale afiliate au fost mult mai active, luând sub protecție minoritatea LGBT și opunându-se oponenților LGBT – biserica și radicalii -, care acționaseră cu complicitatea autorităților.

Să amintim și de acțiunea "Părinții fiilor ucișii", care continuă să se desfășoare și în ziua de astăzi, unde autorităților li se cere ca asasinii să primească o sentință judecătorească dreaptă – într-un caz și identificarea celui care este vinovat de moartea tânărului – în celălalt caz, recenta agravare bruscă în defileul Pankissk, unde localnicii s-au opus construirii unei mici hidrocentrale, periodicele greve ale minerilor în Georgia de Vest, acțiunile de protest ale constructorilor la Tbilisi, înrăutățirea situației social-economice, în ansamblu din cauza scăderii continue a cursului monedei naționale, lari. Tabloul este complicat.

Prin intermediul eficientului – de ce am nega acest lucru - post de televiziune "Rustavi-2", opoziția a tensionat situația. În cei șapte ani de guvernare, puterea nu a reușit să stabilească nicio contra-propagandă eficientă, nici o comunicare normală cu populația. Opoziția se pregătea în mod clar pentru un nou atac la adresa autorităților. Nu este foarte clar cu ce se ocupa puterea, se vorbește despre lupte interne între clanuri. Cea mai notabilă acțiune a opoziției din ultima săptămână a fost demiterea ministrului sănătății David Sergheenko, cel mai popular și eficient ministru, deținătorul celui mai ridicat rating, alături de primarul capitalei Tbilisi, Kaha Kaladze.

Acestea au fost condițiile în care s-a produs nefericitul incident din parlament, cu participarea deputatului rus, incident pus de fapt la cale de reprezentanții partidului de guvernământ "Visul georgian". Puțin probabil în mod intenționat. Acest lucru nu este nicidecum în interesul puterii. Mai degrabă organizatorii nu și-au imaginat nici pe departe care va fi reacția societății. De situație a profitat "Mișcarea Națională".

Astăzi, inițiativa aparține în întregime opoziției. Ea este cea care a făcut mai problematică agenda pe care ea singură i-o impunea în mare măsură puterii. Experții din partea opoziției, mass-media, reacțiile pe Facebook au făcut presiuni în ceea ce privește folosirea forței în exces de către trupele speciale. Motivul nemijlocit al ciocnirilor l-a constituit totuși asaltul asupra parlamentului de către ”naționali”, lucru recunoscut de toată lumea în prima zi, dar trecut acum pe ultimul plan de interes.

Puterea respinge atacul cu o demonstrație a cadrelor, în care liderii "naționalilor", conduși de Nikanor Melia, ajung la o înțelegere în timpul mitingului, care a avut ca mobil asaltul asupra parlamentului, și provoacă pierderi în rândul poliției care păzea clădirea.

Trebuia puterea să recurgă la măsuri de protecție pentru apărare? Fără îndoială. Au fost sau nu acestea depășite? Câtă vreme s-a desfășurat respingerea asaltului sediului parlamentului, probabil că nu. Însă urmărirea pusă la cale în cursul nopții de trupele speciale împotriva participanților la acțiune în raioanele din vecinătatea parlamentului, focurile care s-au tras asupra fugarilor - asta este deja altceva decât apărarea sediului guvernului. Mai mult decât atât, se pare că s-a tras nu numai cu gloanțe de cauciuc, dar și cu gloanțe de plastic, asemănătoare unor mini-rachete, a căror folosire pe post de armă este, potrivit experților locali, interzisă.

Opoziția în sine ”se delimitează” de mitinguri. ”Naționalii” au apreciat că procesele care se petrec la Tbilisi sunt reacția tineretului pe care autoritățile l-au adus la disperare.

Liderii de partid, cu toate acestea, fără să se ascundă totuși, stau prin apropiere - cum ei înșiși o spun, pentru orice eventualitate - "ca să corecteze acțiunile tinerilor nesofisticați" și "să ne alăturăm lor, dacă vom fi chemați". Judecând după starea de spirit, o parte dintre participanții la acțiune au adoptat cu plăcere regulile jocului, cealaltă parte crede sincer că se află în fruntea evenimentelor. Cu toate acestea, la ultimul miting s-au făcut deja propuneri de a-i conecta la proces pe politicieni, care "au aceleași drepturi ca toți cetățenii georgieni". În același timp, scopul participanților la acțiune coincide unu-la-unu cu revendicările "naționalilor".

Planul opoziției este simplu: alegerile parlamentare anticipate, potrivit sistemului proporțional. Pentru victoria în aceste alegeri trebuie să se reunească toate forțele neloiale președintelui partidului "Visul georgian", Bidzina Ivanișvili. Potrivit unuia dintre liderii "Mișcării Naționale", Hatia Dekanoidze, țara trebuie să scape de "oligarhul care s-a agățat de ea și a transformat-o în obiectul propriului business". Deocamdată nu este foarte clar dacă se va aplica sau nu scenariul asemănător celui din Republica Moldova cu exilarea lui Vladimir Plahotniuc. În Georgia de astăzi este foarte greu de imaginat o alianță a forțelor pro-occidentale, în frunte cu "Mișcarea Națională", cu cei pe care chiar "naționalii" au lipit eticheta de pro-rusești – de exemplu, cu ex-președintele legislativului Nino Burdjanadze, aflat și el în opoziție față de "Visul georgian", sau cu "Alianța patrioți", care tot mai des ia poziție împotriva lui Ivanișvili.

Revendicarea privind demisia ministrului de interne Gheorghi Gaharia reprezintă atât dorința de a trage la răspundere pe importantul oficial la ordinul căruia s-a folosit forța în noaptea de joi spre vineri, cât și, în același timp, o slăbire a pozițiilor lui Ivanișvili în general și mai ales înaintea posibilelor alegeri anticipate. Loviturile sunt aplicate și unui alt pilon important al partidului de guvernământ - primarului capitalei, Kaha Kaladze. Într-unul dintre discursurile rostite la miting, "naționalii" au acuzat că acesta nu a venit la acțiunea de protest și nu a avertizat tineretul prezent că este posibil ca poliția să recurgă la forță. În ceea ce privește propria responsabilitate pentru instigarea la asaltul sediului parlamentului, desigur că nu se spune niciun cuvânt. Totuși "naționalii" nu au egali în Georgia - iar în lume trebuie căutați - în ceea ce privește abilitatea uimitoare de a întoarce pe dos și de a scutura sacul, de a pune cu susul în jos și invers.

În paralel și într-o mai mică măsură decurge discutarea acțiunilor Moscovei, care, ca răspuns la acțiunile și declarațiile rusofobe, sistează din luna iulie transportul aerian cu Georgia și reorientează fluxurilor de turiști. În vreme ce autoritățile fac apeluri timide la cetățenii ruși să nu se sperie și să continue să călătorească în Georgia, iar Ministerul de Interne anchetează cu operativitate incidentul în care a fost implicată echipa de filmare a postului de televiziune "Rossia" și reacționează la situația conflictuală, neconfirmată oficial, cu un anumit cetățean al Federației Ruse, propagandiștii din opoziție demonstrează care este beneficiul reducerii numărului de turiști ruși. Și, în general, se pare că turiștii ruși nu au fost atât de mulți și au cheltuit puțini bani în Georgia ș.a.m.d. Absurditatea unor astfel de încercări de a justifica noua realitate apărută este evidentă.

În ceea ce privește segmentul turistic al businessului, predispozițiile corespund mult mai mult incidentelor petrecute. Aproape o treime din populația Georgiei, dacă nu mai mult, este într-un fel sau altul legată de turism. Unii dețin hoteluri, unii pensiuni, unii închiriază apartamente cu ziua, unii organizează excursii, altul muncește ca ghid, un al treilea are obiective de alimentație publică. Turismul nu înseamnă numai Tbilisi, excursii la crame de vin și coasta Mării Negre din Adjaria. Întreaga țară, toate regiunile, fără excepție, pot fi privite ca niște obiective turistice unice. Firește, la începutul unui nou sezon oamenii și-au pus "gospodăriile" în ordine. Unii pe banii proprii, alții - pe credit bancar, s-a cheltuit pe construcții, reparații, înnoirea parcului auto. Bineînțeles că nu vor rămâne fără lucru – în Georgia vin o mulțime de vizitatori și din alte țări, însă lipsa sau chiar scăderea fluxului de turiști din Rusia le va afecta, fără îndoială, câștigurile.