Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat luni că președintele american Donald Trump și aliații acestuia doresc un război cu Iranul, nu rezolvarea problemelor pe cale diplomatică, în urma noului set de sancțiuni impus de către Statele Unite, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Donald Trump are dreptate 100% că armata Statelor Unite nu are treabă în Golful Persic. Retragerea forțelor este în conformitate cu interesele Statelor Unite și ale lumii. Dar acum este clar că Echipa-B nu este îngrijorată de interesele SUA- ei nu tolerează diplomația, doresc război”, a transmis Javad Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Ministrul iranian de Externe se referă prin „Echipa-B” la John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate și la prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, despre care consideră că au potențialul de a-l atrage pe Donald Trump într-un conflict cu Iranul.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat luni că a impus noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva liderului suprem al țării, ayatollahul Ali Khamenei.

Trump a declarat pentru reporterii acreditați la Casa Albă că noile sancțiuni au fost impuse ca răspuns la doborârea de către Iran a unei drone americane, dar și la „multe alte lucruri”. El a adăugat că va „continua să pună presiune pe Teheran” și că „Iranul nu va putea avea niciodată o armă nucleară”.

De asemenea, Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei din SUA a transmis că și Javad Zarif va fi vizat de sancțiuni săptămâna aceasta.

Majid Takht Ravanchi, ambasadorul Iranului la ONU, a transmis luni că sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Iranului arată faptul că Administrația de la Washington nu respectă legislația internațională și a cerut inițierea unui dialog privind securitatea regională.

„Decizia Statelor Unite de a impune mai multe sancțiuni indică faptul că Statele Unite nu respectă legislația internațională și ordinea”, a declarat Majid Takht Ravanchi.