O privire în viitor: Japonia. S-ar putea să nu vă placă ce veți vedea

de A.Th.C.     HotNews.ro
Luni, 24 iunie 2019, 22:17 Actualitate | Internaţional


Muntele Fuji, simbolul național
Foto: Wikipedia
Dacă vreți să aruncați o privire în viitor, încercați să vă uitați la Japonia. Nu va fi încurajatoare. Iată cum descrie perspectivele țării Timothy Taylor, editor-șef la Journal of Economic Perspectives: „Japonia se confruntă cu o situație în care populația și forța de muncă sunt în declin, iar segmentul vârstnicilor este în creștere. Costurile statului cu pensiile și sănătatea sunt tot mai mari, iar împreună cu tentativele de a stimula economia prin cheltuieli guvernamentale (majoritatea în infrastructură) fac ca Japonia să dețină o imensă datorie publică”.

S-o spunem pe șleau: Japonia iese încet din afaceri; populația scade și țara se opune imigrației. Aceasta nu poate continua la nesfârșit. Cel mai semnificativ este că situația Japoniei este comună, într-o măsură mai mare sau mai mică, cu cea a majorității economiilor avansate. Rata nașterilor scade; economia are în cel mai bun caz o creștere mică; povara datoriilor este mare și adesea continuă să sporească.

Vă amintiți sau nu, dar în anii ʼ80 Japonia era așteptată să depășească SUA ca primă economie a lumii. Firmele japoneze dominau industriile tradiționale (oțel, automobile), ca și noile tehnologii (electronica). Ce diferență pot face câteva decenii! Economia japoneză, deși uriașă, este a treia, după SUA și China. Dar lumea n-o mai invidiază. Multe practici nu mai sunt admirate ca în anii ʼ80.

Elevi in Japonia
Foto: www.mext.go.jp
Cea mai mare problemă este îmbătrânirea populației. Un nou raport al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), citat de Taylor și postat pe blogul său Conversable Economist, dezvăluie un fapt uimitor: se așteaptă ca jumătate din copiii japonezi născuți în 2007 să trăiască 107 ani. Între timp, nașterile sunt în declin. Rata fertilității – numărul de copii născuți de o femeie – a fost de numai 1,4 în 2016, în comparație cu media OECD de 1,7 (o rată a fertilității de 2,1 este necesară pentru ca populația să se regenereze). Numărul deceselor îl depășește pe cel al nașterilor din 2017, iar populația va scădea până în 2030 cu 8,2 milioane, echivalând cu pierderea orașului Tokyo.

Normal, există o serie de efecte. Tendințele actuale vor duce la o reducere a forței de muncă cu 25% până în 2050, în timp ce proporția dintre japonezii apți de muncă (20-64) și cei peste 65 de ani se va schimba considerabil. Acum sunt doi japonezi de vârstă activă la unul de 65 de ani sau peste; în 2050 se așteaptă să fie numai 1,3. Este descrierea unei perspective economice apocaliptice. Numărul în creștere al japonezilor vârstnici a pus deja bugetul țării sub o presiune enormă. Din 1991, cheltuielile publice sociale – în principal cu pensiile, sănătatea și asistența pe termen lung - și-au dublat cota din PIB de la 11% la 22%.

Cheltuielile în creștere finanțate prin deficit au umflat datoria publică la 226% față de PIB – „cea mai mare înregistrată vreodată în OECD” și un nivel dublu față de cel din SUA. Iar eforturile de a reduce deficitul prin tăierea cheltuilelilor sau prin creșterea taxelor riscă să restrângă veniturile lucrătorilor mai tineri și să-i descurajeze în avea copii.

Desigur, dezechilibrul populației poate fi ajustat prin mai multă imigrație. Dar acesta n-a fost niciodată binevenită într-o țară cu un atât de puternic sentiment al identității proprii. E adevărat că numărul lucrătorilor străini s-a dublat de la 700.000 în 2013 la 1,46 milioane în 2018. Totuși, ei reprezintă numai 2% din forța de muncă a Japoniei. Rezidenții străini reprezentau doar 1,9% din populație în 2017, în timp ce media OECD este 13%.

Tratementele indicate pentru suferințele Japoniei sunt evidente. Femeile trebuie să facă mai mulți copii; oamenii trebuie să muncească mai mult timp; creșterea economică trebuie accelerată. În ciuda unor mici ameliorări, toate au fost imposibil de aplicat. Dacă Japonia își va găsi calea de ieșire din această situație este incert. Există bune rațiuni (politice) să nu se facă nimic și unele mai timide (practice) de a se întreprinde ceva. Multe țări avansate, inclusiv SUA, se confruntă cu probleme similare, dar mai puțin severe. „Restul lumii va privi cu atenție”, spune OECD. S-ar putea să nu-i placă ce va vedea. (The Washington Post)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22227 vizualizari

 • -9 (27 voturi)    
  ... (Luni, 24 iunie 2019, 22:22)

  tirolez [utilizator]

  Ori ne iau robotii locurile de munca si ramanem toti someri de la doctori la maturatori, ori trebuie sa aducem migranti? Nu pot fi ambele.
 • -9 (57 voturi)    
  Iar bat toba progresistii? (Luni, 24 iunie 2019, 22:37)

  Je__ [utilizator]

  le e ciuda ca Japonia nu accepta imigrantii? Pai pt ei, emigrantii sunt un fel de nespalati si neciopliti

  Chiar premierul lor a spus ca imbatranirea populatiei nu este o problema....exista tehnologia care face tot posibilul sa preia din productivitatea necesara

  Adica in loc sa stearga un emigrant o baba la fund, o sterge un robot

  Au n-spe mii de programe prin care includ varsnicii in comunitate pana la varste de 90-100 de ani....chiar nu-si fac probleme....noroc cu Journal of Economic Perspectives care le duce grija
  • +10 (22 voturi)    
   Pai si angajatii de 70 de ani vor concura (Marţi, 25 iunie 2019, 6:41)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   cu cei de de 30 de ani din SUA si UE ? Sa fim seriosi, asta nu va rezolva problemele profunde ale Japoniei.
   • -4 (8 voturi)    
    Care 30 de ani, în Europa ... (Marţi, 25 iunie 2019, 13:55)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Când media de vârstă e undeva pe la 40 de ani ...
  • -3 (7 voturi)    
   Ai perfecta dreptate! (Marţi, 25 iunie 2019, 16:36)

   Cadillac [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Journal of Economic "perspectives".....
   Sau mai bine zis: Cainii mor de batranete si prostii de grija altora.
 • +3 (45 voturi)    
  obsesia modernitatii (Luni, 24 iunie 2019, 23:01)

  xan [utilizator]

  Pentru problema imbatranirii populatiei solutia este incurajarea natalitatii.

  Cresterea economica este obsesia lumii moderne, diagnosticul pentru orice problema. De ce trebuie neaparat sa creasca economia? Pentru ca am fost conditionati sa gandim ca lumea se sfarseste apocaliptic odata cu cresterea economica?

  Japonezii trebuie sa munceasca mai mult? Ce gluma buna. Asta e dovada ca gandirea curenta e defecta si ca modernitatea e falimentara,

  In curand unele idei considerate imutabile vor trebui revizuite, cum ar fi cresterea economica perpetua si consumerismul de dragul de a consuma.
  • -16 (28 voturi)    
   pentru că bătrânii nu mai produc nimic, (Marţi, 25 iunie 2019, 0:29)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui xan

   de asta trebuie neapărat să crească economia.

   Nu contează câți bani au acei bătrâni în bănci, nevoile lor curente sunt satisfăcute prin ceea ce produce economia în prezent, nu prin ceea ce a produs când lucrau ei.

   Dacă economia nu crește, tinerii vor trăi mult mai greu dec/t părinții lor. Exact asta se poate vedea azi în UK, unde creșterea economică e falsă, e sub rata inflației.

   Resurse de creștere economică reală există, dar guvernul taxează feroce economia și cheltuie banii pe prostii.
   • +12 (16 voturi)    
    Economia poa' sa ramana si stabila, ... (Marţi, 25 iunie 2019, 9:05)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    ... si dac-ai trait multi ani pe datorie, in anumite domenii, cum sunt politicile de stimulare a natalitatii, e chiar sanatos la un moment dat ca economia sa dea inapoi, daca prin asta se poate reechilibra economia cu aspecte sociale.

    Cresterea economica in izolare e o masura foarte proasta a starii de sanatate sociala a unei tari, pe termen mediu. Daca stai sa te gandesti, e extrem de buna analogia cu obezitatea. Cresterea economica e precum mancatul in exces - te ajuta doar la pus slanina pe fund si pe burta - la nivelul unei natii, oameni cu bani, imbatraniti, care nu mai produc altceva decat costuri. In momentul in care devii obez, nu mai poti lucra ca lumea, si veniturile ti se duc in cap - la nivelul unei natii, economia scade din cauza lipsei fortei de munca, da' costurile continua sa creasca.

    Alternativa la obezitate, cand ai mancare din belsug/o economie care duduie, e sa mergi la sala si sa pui muschi, nu slanina. In contextul unei economii nationale, aia inseamna sa investesti masiv in stimularea natalitatii si in educarea populatiei. Aia-ti asigura o forta de munca educata si solida, pe termen mediu cel putin, si forta aia de munca e echivalentul muschilor pentru economie.

    De notat ca educatia e esentiala. Mai ales o economie atat de tehnologizata ca cea japoneza n-are ce face cu forta de munca necalificata. Acuma, calificarile necesare unei economii, in lumea actuala, in care tehnologia evolueaza rapid, se schimba pe masura de rapid. Alt domeniu, in afara stimularii natalitatii, unde Japonia traieste pe datorie, e reconversia profesionala. Atitudinea traditionala fata de munca, in Japonia, e sa lucrezi pana pici si sa nu-ti iei concediu. Nu lasa loc invatarii continue.

    Acuma, in conditiile unei populatii care-i tot mai batrana, cu costuri sociale tot mai mari si-o datorie externa enorma, nu doar in valoare absoluta ci si proportional cu PIB-ul, cu cine-i mai bine comparabila Japonia? Cu unu' care merge la sala sau cu unu' obez?
   • +13 (15 voturi)    
    cine are batrani sanatosi.. (Marţi, 25 iunie 2019, 11:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Asta cu batranii care nu produc nimic este boala romaneasca moderna. Cum sa nu produca nimic? Pai nu avem medici chirurgi care mai lucreaza si la 80 de ani? Arhitecti, ingineri, profesori, mecanici, fermieri.. toti pot lucra pana in ultima zi. Daca sunt sanatosi. Sigur, nu mai sunt la apogeul carierei, nu lucreaza 12h/zi, nu mai vin cu idei inovatoare, dar de lucrat pot sa lucreze. Daca sunt sanatosi. Daca sunt interesati, atrasi, motivati..

    Ba chiar mai mult. Batranii care raman activi traiesc mai mult si mai sanatos. Pensionarii care nu mai ies din casa sunt condamnati.
    • -3 (3 voturi)    
     Excepțiile doar confirmă regula (Miercuri, 26 iunie 2019, 2:54)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Câți chirurgi de 80 de ani ai și câți pensionari foști funcționari publici care n-au produs în viața lor nimic?

     Nu e nicio boală românească modernă, ai impresia că funcționarii publici din Franța sau din UK au produs vreodată ceva util societății?
 • -1 (45 voturi)    
  Migratie? (Luni, 24 iunie 2019, 23:22)

  AdrianBorza [utilizator]

  Migratia nu rezolva o problema sistemica, doar o carpeste sau chiar o agraveaza. Daca o tara nu e in stare sa se sustina atunci trebuie sa vada care sunt cauzele reale si sa le rezolve, nu sa importe mana de lucru din afara.
  • +12 (16 voturi)    
   nicidecum (Marţi, 25 iunie 2019, 9:50)

   giani.edmond [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Germania si-a rezolvat deficitul de forta de munca cu turci acum cateva decenii, prin Golf exista tari cu mai multi imigranti decat populatie locala datorita deficitului de forta de munca. Romania este parasita de forta de munca, are un deficit care creste, au inceput sa aduca chinezi. Frica de imigratie este irationala, solutiile trebuie sa fie pragmatice, nu bazate pe sentimente.
   • -5 (5 voturi)    
    Turci pe care nu a reușit să-i integreze nici până (Marţi, 25 iunie 2019, 18:15)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui giani.edmond

    În ziua de astăzi ...
  • +10 (14 voturi)    
   migratia a creat rasa umana (Marţi, 25 iunie 2019, 11:53)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Poate ai uitat ca povestea homo sapiens a inceput undeva in centrul Africii, de unde am migrat pe toata planeta. Procesul continua si astazi. Cat timp vor exista dezechilibre intre resurse si populatie, va exista migratie.
   • -4 (6 voturi)    
    Poveste cu niște capitole foarte interesante ... (Marţi, 25 iunie 2019, 18:17)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Vezi migrațiile din secolele III - XI ...
 • -11 (37 voturi)    
  ce sa intelegem? (Marţi, 25 iunie 2019, 0:46)

  martel55 [utilizator]

  ca si noi trebuie sa primim migranti fara numar, ca doar anumite patornate se tot plang ca nu destui sclavi carora sa le dea un salariu de nimic, si astfel sunt envoite s amai taie din banii de gipane si de vile pe coasta de azur? pai mai bine sa ne indatoram pentru ai nostir decat sa facem ca Franta, datoare vanduta si ea, pentur a creste imigranti care nu viseaza decat la distrugerea poporului frnacez si a culturii sale, si o vor si face cand vor fi suficient de putenrici (20-30 de ani la cum merg lucrurile)....din contra, Japonia e un exmeplu de urmat care arata ca se poate trai si fara imigranti
 • +1 (39 voturi)    
  Nu ne place ce vedem (Marţi, 25 iunie 2019, 0:52)

  Nyk1 [utilizator]

  Peste tot numai autostrăzi suspendate, Shinkansen-uri (acum în construcție prima linie Shinkansen de tip Maglev, între Tokyo și Nagoya, care va fi gata în 2031 și va merge 90% prin tuneluri pe sub munți și chiar pe sub suburbii cu viteze de 500 km/h - adică de cel puțin 10 ori mai repede decât trenurile intercity din RO), poduri de suspensie între insule (Akashi Kaikyou, cel mai lung din lume), tunelul submarin de Shinkansen pe sub strâmtoarea Tsugaru între insulele Honshu și Hokkaido...

  ...continui: niciun coș de gunoi pe stradă, să nu cumva să strice aspectul și feng-shui-ul - dar totodată nici urmă de muc de țigară sau alte gunoaie pe jos; oameni extrem de respectuoși mereu dornici să te ajute ca turist, chiar dacă abia știu câte o boabă de engleză; oameni eleganți, mereu la costum și fete tinere și frumoase la fel, dar care spre deosebire de occidentale evită vulgarul...

  Iar profeții de stânga ai Apocalipsei se vede că nu au fost niciodată la Tokyo, unde populația este atât de „împuținată” încât există jobul de Împingător Profesionist la metrou, a cărui menire este să se asigure că toată lumea care așteaptă în stație încape în garnitura de metrou pentru a ajunge la timp la lucru. Ai zice chiar că nu ar strica să ai mai mult spațiu să respiri!

  ...Dar nu ne place, noi vrem să ne scăldăm în mocirlă și gunoaie și ne plac ideologiile medievale tip Islam. La naiba cu bunul-simț, curățenia, munca, onoarea, etc. Astea au rămas doar pentru fraieri!
  • +1 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 25 iunie 2019, 8:41)

   [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   • +12 (14 voturi)    
    imigratia (Marţi, 25 iunie 2019, 9:52)

    giani.edmond [utilizator] i-a raspuns lui

    este pe nevoia economiilor. Poate fi inalt calificata cum e cazul Japoniei sau poate fi si mai putin calificata cum e cazul Romaniei. Am vazut chinezi lucrand la anveloparea blocurilor datorita lipsei de forta de munca autohtona.
   • +10 (14 voturi)    
    multi vad, putini cunosc.. (Marţi, 25 iunie 2019, 11:59)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    Imigrantii din jungla pot fi mai educati decat capsunarii romani. Copiii unora ajung presedinti in SUA...
    Vestele galbene franceze sunt francezi, nu imigranti. Ba chiar protesteaza impotriva globalizarii.
    • -5 (5 voturi)    
     Tatăl fostului președinte american ... (Marţi, 25 iunie 2019, 18:18)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Nu a rămas în SUA ... A fost acolo doar pentru studii ulterior întorcându-se în Kenya ...
  • +11 (15 voturi)    
   Lipsa de sustenabilitate (Marţi, 25 iunie 2019, 9:27)

   boink [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   In cateva decenii totul se va schimba. Deja s-a schimbat, din perspectiva anilor '80 ca Japonia sa devina prima economie a lumii, a cazut acum pe locul 3 si declinul va continua. Numai orbii nu vad asta si prefera sa ignore realitatea. Deja populatia Japoniei e la limita suportabilitatii cu programul de munca, acolo se munceste extrem si nu mai e loc de si mai multa munca. Alte mecanisme trebuie gasite pentru ca progresul Japoniei sa continue.

   Este o problema cu care se confrunta majoritatea tarilor occidentale, unii au inteles asta si au o forta de munca adusa din afara care le asigura dezvoltarea. Altii, inchistati intr-o cochilie ideologica, isi vor condamna tarile la stagnare si indatorare, cu consecinte imprevizibile.
  • +3 (3 voturi)    
   Depinde (Marţi, 25 iunie 2019, 20:17)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Eu am fost acolo si nu mi-a placut. Nu mi-a placut atmosfera de lucru din firmele japoneze, nu mi-a placut faptul ca acolo oamenii sunt invatatati de mici sa execute sarcinile fara intrebari, ca seful are intotdeauna dreptate, ca femeile sunt considerate si azi inferioare barbatilor, ca sunt aceleasi blocuri infioratoare pe care le gasesti si in Bucuresti (datorita supra-aglomerarii in zona Tokyo) chiar daca evident mult mai curate dar cu mult mai multe scari, ca e multa imitatie occidentala in constructii, moda si comportament. Da, e curatenie, trenurile functioneaza ok dar in mod sigur Japonia a pierdut trenul dezvoltarii fata de US si Europa de Vest. Imigrantii aduc si o alta viziune, aduc si inovatie, aduc si alta mentalitate. Si in mod sigur, modelul economic al Americii e de departe cel mai eficient. La natalitate stau cel mai bine dintre tarile dezvoltate, la perspectivele economice la fel, la inovatie , la posibilitatea de a reusi pe cont propriu sunt in varf si vor fi mereu acolo. Asta pentru ca atrag cei mai buni oameni din lume, pentru ca nu fac absolut nicio diferentiere intre nativi si imigranti .
 • +5 (23 voturi)    
  Migratia e solutia (Marţi, 25 iunie 2019, 9:19)

  boink [utilizator]

  Va rezolva dintr-un foc ambele probleme: forta de munca suplimentara si natalitate crescuta. Intr-o lume globala nu-ti mai poti permite sa fii o insula izolata si sa mentii societatea inchisa fata de restul lumii.
  • -5 (5 voturi)    
   S-a rezolvat problema natalității în Germania? (Marţi, 25 iunie 2019, 18:21)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui boink

   Ținând cont că majoritatea "refugiaților" importați de Germania erau bărbați? Ori o să se rezolve când încep ăia să-și aducă și cele 4 neveste ...
  • -3 (5 voturi)    
   Dar care e problema? (Marţi, 25 iunie 2019, 18:47)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui boink

   Daca problema e scaderea productiei industriale intr-un arhipelag, atunci da, asta e solutia. Dar aceiasi care vor sa rezolve aceasta problema ne predica despre suprapopulare, distrugerea mediului si schimbari climatice.
   Daca problema e declinul demografic al japonezilor, atunci imigratia nu rezolva nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by