Posibila amplasare de rachete americane în apropierea granițelor rusești ar putea declanșa o criză a rachetelor identică cu cea din Caraibe, a declarat viceministrul de externe rus Sergei Ryabkov în Consiliul Federației, care dezbate un proiect de lege privind suspendarea participării Moscovei la tratatul privind rachetele cu rază medie și intermediară (Tratatul INF), transmite TASS.

Una din cele trei baterii cu interceptoare de la DeveseluFoto: Hotnews

”Ar trebui să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu. Nu sunt planuri, dar lansatoarele Mk-41 sunt o realitate”, a declarat înaltul oficial rus. Astfel de lansatoare au fost amplasate de americani în România, în cadrul scutului anti-rachetă.

”Intențiile NATO au fost agresive de la început și așa au rămas. Dacă se va ajunge la amplasarea unor astfel de sisteme la sol, situația nu numai că se va înrăutăți, ci se va agrava la maxim și am putea să ne trezim într-o situație de criză a rachetelor foarte asemănătoare cu cea din Caraibe”, a spus el în camera superioară a parlamentului rus, făcând referire la criza rachetelor din Cuba din 1962.