Componenta economică a mult așteptatului plan de pace pentru Orientul Mijlociu formulat de administrația Trump a stârnit reacții reci din partea aliaților regionali, cu două zile înainte să fie discutat la conferința din Golf, scrie Times of India.

Poza 10 IerusalimFoto: Hotnews

Un ministru israelian a spus despre o parte principală a planului de la Casa Albă că este "irelevant", în timp ce Iordania și Egipt și-au exprimat din nou susținerea pentru o soluție politică la conflictul israelo-palestinian, ignorând latura economică, pe care Washingtonul dorește să pună accentul.

Planul economic de 50 de miliarde de dolari publicat sâmbătă, propune proiecte masive de infrastuctură și crearea unor locuri de muncă pentru palestinieni. Nu menționează nimic de apirațiile politice ale Palestinei. De asemenea, planul nu abordează chestiunea centrală conflictului: revendicarea orașului sfânt Ierusalim de către ambele popoare. Oficialii americani susțin că aceste probleme nu vor fi puse în discuție la conferința de săptămâna aceasta din Bahrain.

Nici Israel, nici Palestina nu vor avea reprezentanți oficiali la summitul de două zile. Delegația americană va fi condusă de secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin. Administrația Trump a anunțat că nu a invitat oficiali israelieni pentru a nu transforma conferința într-un eveniment politic, iar palestinienii au refuzat să participe, spunând că planul american adoptă o poziție pro-Israel și nu ia în calcul soluția celor două state.

Într-un interviu la un post public de radion din Israel, ministrul Tzachi Hanegbi a afirmat că una dintre propunerile planului Trump - un drum care să unească teritoriul ocupat de Israel din Cisiordania și Fâșia Gaza - este irelevant cât timp grupul Hamas controlează Fâșia Gaza.

"Va deveni relevant când Gaza nu va mai fi un regat al terorii pro-israelian, ceea ce înseamnă că este irelevant azi și în viitorul apropiat", a declarat acesta.

SUA consideră că o linie de cale ferată între cele două teritorii ar reduce obstacolele pentru palestinienii care vor să călătorească și ar stimula comerțul.

Sufian Quadah, un purtăror de cuvânt pentru Ministerul de Externe al Iordaniei, a declarat că deși Iordania va participa la conferință, "o propunere economică nu poate să înlocuiască o soluție politică".