Un tribunal turc a condamnat la închisoare pe viață un total de 151 de persoane la încheierea unuia dintre principalele procese ale loviturii de stat eşuate din 2016. Au fost judecate în total 224 de persoane anunță Le Figaro citat de Rador.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

La aproape trei ani după încercarea de lovitură de stat, procesele împotriva inculpaților săi continuă. Joi, un tribunal turc a condamnat 128 de persoane la închisoare pe viață, precum şi la pedepse de 23 de ani de închisoare, în special pentru "încercarea de răsturnare a ordinii constituționale", asasinat și tentativă de asasinat. Alte 27 de persoane au primit pedepse cu închisoare de până la 20 de ani pentru "apartenența la o organizație teroristă".

Treizeci și trei de acuzați au fost achitați, însă un reprezentant al Ministerului Apărării a anunțat că unele dintre aceste achitări ar fi contestate în apel. Ministrul Justiției, Abdülhamit Gül, a salutat aceste condamnări, apreciind dreptatea "exemplară" a justiției turce. "S-a făcut dreptate", a declarat el în faţa jurnaliştilor, la Ankara.

Printre principalele condamnări se număra şi aceea a lui Fethullah Gülen, un predicator exilat în Statele Unite, pe care Ankara îl acuză că a instigat puciul eșuat și care a fost judecat în absenţă. Cel în cauză, a cărui extrădare o tot solicită Ankara, neagă orice rol în puciul ratat. Fostul șef al Forțelor Aeriene, Akin Öztürk, și fost ajutor al taberei lui Recep Tayyip Erdogan, Ali Yazici, figurează, de asemenea, printre cei condamnați la închisoare pe viață.

Audierea a avut loc în închisoarea Sincan, unde a fost construită o sală uriașă, în special pentru a găzdui procesele uriașe legate de lovitura de stat nereușită. Afară, o sută de oameni s-au adunat într-o atmosferă tensionată și sub o sporită supraveghere.

Împiedicată să intre în instanță de către polițişti, mama unui om ucis de pucişti a lovit grilajele plângând și jignind autoritățile. "Statului ar trebui să-i fie rușine", a strigat ea, acuzând polițiştii că le-au permis apropiaţilor acuzaţilor să treacă. În timp ce judecătorul enunţa sentințele inculpaților în interiorul tribunalului, polițiştii de afară se străduiau să mențină calmul pe măsură ce o serie de dispute au izbucnit în mulțime. Un foc de armă a fost tras în aer de către un poliţist pentru a încerca să liniștească situația.

"Văd oameni din familia unui acuzat care varsă lacrimi de bucurie", s-a plâns Birgül Yilmaz, al cărui tată a murit în noaptea de 15-16 iulie 2016. "Noi vărsăm lacrimi amare de trei ani și ei plâng de bucurie...". La deschiderea procesului, în mai 2017, familiile victimelor puciului se adunaseră în faţa tribunalului, cerând reintroducerea pedepsei cu moartea, abolită în cadrul candidaturii turce la Uniunea Europeană. În timp ce președintele Erdogan a asigurat în repetate rânduri că este dispus să o restabilească, citând chiar un eventual referendum pe această temă, nu s-a întreprins încă nicio măsură în acest sens.

Procedurile judiciare lansate după această lovitură de stat eşuată au fost de o amploare fără precedent în Turcia. Peste 55.000 de persoane au fost arestate în timpul epurărilor efectuate după 15 iulie 2016. De atunci, fără a lua în considerare condamnările de joi, 3.239 de persoane au fost condamnate după 261 de procese legate de puci și 28 de procese sunt încă în desfășurare, potrivit datelor Ministerului Justiției.

Potrivit actului de acuzare, peste 8.000 de militari au participat la încercarea de lovitură de stat, în cadrul căreia au fost folosite de către pucişti 35 de avioane, 37 de elicoptere, 74 de tancuri, 246 de vehicule blindate și aproape 4.000 de arme de calibru mic. Încercarea de răsturnare a puterii turcești a făcut 250 de morți, fără a lua în calcul puciștii, și mii de răniți.