Vineri, 21 iunie, un tribunal italian a ordonat abandonarea unei investigații deschise pentru sechestrare împotriva ministrului de Interne Matteo Salvini, care a refuzat să-i lase să debarce pe migranții salvaţi din Marea Mediterană de un ONG. Cazul viza 47 de migranți salvați pe 19 ianuarie în largul Libiei de nava ONG-ului german Sea-Watch. Aceştia au putut să debarce abia pe 31 ianuarie în Catania, Sicilia, după un acord de distribuție încheiat de Italia cu alte șapte țări europene, scrie La Libre Belgique conform Rador.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

"Nu a fost vorba despre sechestrare, ci pur și simplu despre o cerere de respectare a regulilor", a spus Salvini după judecată. "Procesele şi anchetele nu mă sperie, dar mă bucur să văd că sistemul judiciar confirmă că porturile pot fi închise pentru navele pirat", a adăugat el.

Potrivit presei italiene, tribunalul din Sicilia a considerat că nava Sea-Watch 3, sub pavilion olandez, "a intrat în Italia în mod unilateral și fără autorizaţia Pazei de Coastă".

În această afacere au fost vizaţi și alţi miniștri italieni, inclusiv premierul Giuseppe Conte, vicepremierul Luigi Di Maio și ministrul Transporturilor Danilo Toninelli. Procesele împotriva lor au fost de asemenea abandonate.