Potrivit site-ului spaniol Moncloa, fostul prim-ministru francez s-a întâlnit cu oficiali ai partidului de guvernământ în vederea ocupării acestui post vacant, scrie Le Point preluat de Rador.

Manuel VallsFoto: Agerpres

Dar unde va ateriza în cele din urmă Manuel Valls? După o înfrângere destul de gravă în recentele alegeri municipale de la Barcelona și după ce a semănat zâzanie în consiliu pentru a permite realegerea Adei Colau împotriva separatistului Ernest Maragall, viitorul fostului prim-ministru francez ar putea prinde contur în sânul guvernului spaniol.

Potrivit presei locale, mai precis a site-ului Moncloa, Manuel Valls ar fi cinat într-un restaurant prestigios din Madrid cu câțiva oficiali ai Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), partidul lui Pedro Sánchez. Articolul, preluat de "Courrier International", explică faptul că negocierile au început și chiar "în jurul mesei, PSOE a făcut primii pași pentru a-l integra pe Manuel Valls ca viitorul titular al Afacerilor externe".

În ciuda înfrângerii și a unei triste a patra poziții la alegerile municipale din capitala catalană, Manuel Valls este într-o oarecare măsură consolidat pentru a fi piatra de temelie a realegerii in extremis a Adei Colau, înfrântă ca număr de voturi, dar aleasă de consiliu. Primarul în exerciţiu, de la partidul Barcelona En Comú, va beneficia într-adevăr de un al doilea mandat grație voturilor favorabile ale socialiștilor locali pe care Manuel Valls a decis să-i urmeze, aducând un sprijin decisiv cu doi dintre oficialii aleși, în ciuda scorului său scăzut. Separatiștii se agită şi vorbesc despre furtul alegerilor pe care ei cred că le-au câștigat în mod democratic și acuză edilul de extremă stângă că și-a vândut sufletul socialiștilor pentru a-și păstra locul.

Cu acest impuls, care le va permite socialiștilor, care guvernează țara, să aibă greutate în orașul dificil Barcelona, Manuel Valls își poate permite să negocieze și să spere la o poziție în executiv. Și se pare că calendarul joacă în special în favoarea lui. Actualul ministru al Afacerilor Externe, în fruntea listei PSOE la ultimele alegeri europene, este pe punctul de a zbura spre Strasbourg. Prin urmare, premierul spaniol caută un nou șef al diplomației sale și s-ar putea, pe hârtie, să-l fi găsit deja.