Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică că va analiza "corect şi deschis" viitorul plan american de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, informează AFP şi dpa citate de Agerpres.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"Nu înţeleg cum au respins palestinienii planul înainte chiar de a lua cunoştinţă despre conţinutul său", a declarat prim-ministrul Israelului cu câteva zile înaintea începerii conferinţei din Bahrein dedicate aspectului economic al acestui plan, şi care a fost boicotată de palestinieni. "Nu aşa vom avansa", a adăugat Netanyahu.

"Vom analiza propunerea americană într-un mod corect şi deschis", a declarat premierul israelian în cadrul unei vizite în Valea Iordanului, alături de consilierul de securitate naţională al preşedintelui american John Bolton.

În privinţa suveranităţii israeliene asupra Văii Iordanului, ce separă Israelul de Iordania, şi din care o parte se găseşte în Cisiordania, un teritoriul palestinian ocupat, el a declarat: "Celor care pretind că pentru a obţine pacea, Israelul trebuie să părăsească Valea Iordanului, le spun: asta nu va aduce pacea, va aduce război şi teroare".

Consilierul american pentru securitate naţională se află în Israel pentru întâlniri privind "securitatea regională", potrivit informaţiilor furnizate de Casa Albă,ce au loc într-un climat de tensiuni crescute între Washington şi Teheran.

Statele Unite au indicat sâmbătă că aspectul economic al viitorului plan pe care îl vor prezenta, menit să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian, vizează investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru economia palestiniană şi crearea unui milion de locuri de muncă în decurs de un deceniu.

Acest plan promis de ceva timp ar trebui să includă, mai târziu, un aspect politic, potrivit autorităţilor americane.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) boicotează însă conferinţa din Bahrein, considerând că administraţia preşedintelui Donald Trump, care îşi afişează susţinerea faţă de Israel, încearcă să îi cumpere pe palestinieni şi să îi priveze de statul independent la care aspiră.

"Avem nevoie de (sprijin) economic, de bani şi de ajutoare, dar înainte de toate este necesară o soluţie politică", a declarat duminică, la Ramallah, preşedintele ANP Mahmoud Abbas.

Mişcarea radicală Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, a anunţat grevă generală marţi, când este programată să înceapă conferinţa de la Manama, organizată de SUA şi Bahrein.