Sute de mii de oameni au ieșit duminică în stradă în Praga pentru a cere demisia premierului Andrej Babis, în cele mai mari demonstrații de stradă de la Revoluția de catifea, prin care partidul comunist din Cehoslovacia a pierdut monopulul puterii, relatează Reuters.

Proteste CehiaFoto: Constantin Barbu / HotNews

Protestul din parcul Letna a fost apogeul unei serii de demonstrații care au avut loc în ultimele săptămâni împotriva lui Babis, care se confruntă cu acuzații de fraudă și conflict de interese.

250.000 de oameni au participat la protestul de duminică, potrivit estimărilor organizatorilor, dar cifra nu a putut fi verificată. Unii au avut pancarte cu mesaje precum ”Demisia”, ”Ne-a ajuns”, în timp ce alții au avut steaguri cu Cehia și Uniunea Europeană. Multe familii și-au adus copiii la protest, care a fost unul liniștit până acum, la fel cum au fost și celelalte demonstrații împotriva lui Babis și a ministrului său de Justiție.

Poliția a spus în aprilie că Babis ar trebui acuzat oficial de fraudarea subvențiilor europene pentru a construi un hotel și un centru de conferințe în afara capitalei.

Numirea unui nou ministru al justiției, Marie Benesova, după anunțul poliției, a determinat demonstrații de stradă, oamenii spunând că Babis încearcă să influențeze procedurile și să oprească urmărirea penală a șefului guvernului.

Filip Rubas, care s-a alăturat protestelor în 1989 împotriva regimului comunist de atunci, a declarat că s-a întors duminică în stradă pentru a trimite un mesaj politicienilor că vor fi trași la răspundere.

Bruxelles-ul i-a cerut premierului ceh Andrej Babis să restituie 17,4 milioane de euro din subvenţii europene, estimând că el se află într-o situaţie de conflict de interese, a informat la începutul lunii iunie presa cehă, publicând un document prezentat drept un proiect al raportului de audit al Comisiei Europene.

Potrivit acestui document de 70 de pagini, Comisia Europeană consideră că Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, continuă să aibă beneficii din holdingul său agro-alimentar. Documentul a fost publicat de site-urile seznam.cz, Aktualne.cz, Info.cz şi Denikn.cz.

Babis, la origine slovac, a transferat oficial în 2017 Agrofert unor fonduri fiduciare, pentru a evita un conflict de interese. Însă Comisia Europeană estimează că "Babis este constituantul şi unicul beneficiar al acestor fonduri fiduciare", potrivit documentului publicat de mass-media.

Babis, 64 de ani, membru al Partidului Comunist înainte de 1989, este inculpat şi pentru presupusă fraudă cu subvenţii europene. De asemenea, el este acuzat că a făcut parte din poliţia secretă comunistă în anii 1980.