​​Preşedintele american Donald Trump respinge solicitarea ONU de deschidere a unei anchete a FBI privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, sugerând că o astfel de investigaţie ar putea pune în pericol vânzarea de arme din SUA către Arabia Saudită, potrivit The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un raport publicat săptămâna trecută de un raportor special al Națiunilor Unite se preciza că SUA ar trebui să deschidă o anchetă prin FBI în cazul Khashoggi.

„Cred că s-a investigat mult”, a răspuns Trump, întrebat într-un interviu la NBC dacă permite investigația FBI.

Întrebat cine a investigat, președintele SUA a spus: „Toată lumea. Adică... am văzut atât de multe rapoarte diferite”.

Trump a sugerat că Arabia Saudită nu este un stat „mai rău” decât altele din Orientul Mijlociu, pe care l-a caracterizat ca fiind „un loc rău, ostil”.

Ulterior, Trump a vorbit despre cheltuielile saudiților cu armamentul, avansând o sumă mult supraevaluată. „Ei cheltuiesc 400 până la 450 miliarde de dolari, sunt bani, sunt locuri de muncă, prin cumpărarea de echipamente”, a explicat Donald Trump. The Guardian notează că, de fapt, Arabia Saudită a semnat anul trecut o înţelegere conform căreia va cumpăra arme şi echipamente militare în valoare de 14,5 miliarde de dolari din SUA.

„Nu sunt un prost care să spună: Nu vrem să facem afaceri cu ei. Şi, apropo, ştiţi ce vor face dacă nu fac afaceri cu noi? Vor face afaceri cu ruşii sau cu chinezii. Facem cele mai bune echipamente din lume, dar ei vor cumpăra din Rusia şi din China”, a spus Trump.