Şeful Statului Major al armatei etiopiene a fost ucis de garda sa de corp la câteva ore după o tentativă de lovitură de stat în Amhara, stat regional al cărui preşedinte a fost de asemenea omorât, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al premierului Etiopiei, informează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

EtiopiaFoto: Google Maps

Acesta a precizat pentru presă că un "comando de ucigaşi" condus de şeful securităţii din Amhara (nord-vest) a dat buzna în timpul unei reuniuni, sâmbătă după-amiaza, rănindu-l mortal pe preşedintele regiunii, Ambachew Mekonnen, şi pe un alt înalt responsabil. Puţin mai târziu, şeful Statului Major al armatei etiopiene, generalul Seare Mekonnen, a fost ucis de garda sa de corp, în cadrul unei acţiuni care pare să fi fost "un atac coordonat", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sâmbătă seară, guvernul etiopian anunţase că o tentativă de "lovitură de stat" a fost comisă de un "grup armat" în Amhara, a doua regiune a ţării ca populaţie, fără să prezinte detalii despre aceste violenţe.

De la instalarea sa la putere, în aprilie 2018, după doi ani de tulburări în Etiopia, premierul reformator Abiy Ahmed a depus eforturi pentru democratizarea ţării. Printre altele, el a legalizat grupurile disidente, a îmbunătăţit libertatea presei şi a reprimat încălcarea drepturilor omului arestând zeci de responsabili ai armatei şi serviciilor de informaţii. De asemenea, Abiy Ahmed a lansat un program de reforme economice şi a încheiat pace cu Eritreea după peste 20 de ani de conflict.

El se confruntă însă cu tensiuni interetnice recurente, în general legate de dreptul de proprietate a pământului şi utilizarea resurselor, care degenerează frecvent în violenţe în această ţară cu peste 100 de milioane de locuitori.