Ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard a declarat vineri că se va întâlni în următoarele săptămâni cu reprezentanții din 19 țări într-o încercare de a consolida sprijinul pentru planul de a stopa imigrația ilegală către Statele Unite, potrivit Reuters citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Zeci de mii de imigranți ilegali, majoritatea din America Centrală, traversează Mexicul pentru a ajunge în Statele Unite, ceea ce l-a determinat pe președintele american Donald Trump să amenințe Mexicul cu impunerea de sancțiuni economice.

”Sunt deja 19 țări cu care ne vom întâlni în următoarele săptămâni astfel încât acest plan și acțiunile sale vor crește. Acum trebuie elaborat alături de statele participante”, a declarat Ebrard în timpul unei conferințe de presă regulate a președintelui Lopez Obrador.

”Ne dorim să avem o relație bună cu președintele Trump”, a reiterat Lopez Obrador, adăugând că, în ciuda deselor dificultăți și a relației complexe, am observat o disponibilitate din partea lui Trump pentru a veni cu un acord.

Andres Manuel Lopez Obrador s-a întâlnit joi cu noul președinte al statului El Salvador, Nayib Bukele, în statul Tapachula din sudul Mexicului, în apropiere de granița cu Guatemala, pentru a lansa un plan de dezvoltare cu scopul de a stopa imigrația ilegală.

Lopez Obrador a declarat că prioritatea Mexicului este aceea de a aborda cauzele principale ale imigrației ilegale și anume sărăcia, violența și lipsa de democrație în țările de origine.