Uniunea Europeană a avertizat Turcia că riscă impunerea unor sancțiuni dacă va continua activitățile de „forare ilegală” în apele teritoriale ale Ciprului, informează BBC preluat de Mediafax.

CipruFoto: Google Maps

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la Bruxelles că acțiunile Turciei sunt „total inacceptabile”, după ce Ankara a lansat un proiect de explorare a resurselor de petrol și gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, în largul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, entitate recunoscută doar de Turcia.

Consiliul European a făcut apel la Turcia „să dea dovadă de reținere, să respecte suveranitatea Ciprului și să se abțină de la orice astfel de acțiune”.

În replică, autoritățile de la Ankara au informat că explorările au loc în zona platoului continental al Turciei, cu respectarea legislației internaționale.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat că sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-ar putea impune Turciei „sunt împotriva companiilor și persoanelor fizice, precum și o posibilă înghețare a procesului de aderare la Uniunea Europeană, dar și măsuri cu consecințe economice semnificative”. „Acestea vor fi impuse în cazul în care Turcia nu își întrerupe operațiunile ilegale din zona economică exclusivă a Ciprului”, a adăugat acesta.

Ciprul face parte din Uniunea Europeană, însă legislația comunitară este suspendată în zona de nord a insulei, care formează așa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia.