Proteste violente au avut loc joi seară la Tbilisi, unde mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului și au încercat să intre în clădire, în timpul unui discurs au unui parlamentar rus. Au avut loc ciocniri între manifestanți și polițiști, care au făcut uz de gloanțe de cauciuc și de gaze lacrimogene, iar aproximativ 70 de persoane - forțe de ordine și manifestanți - au fost rănite, potrivit agențiilor de presă străine.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATEPreședintele Parlamentului, Irakli Kobakhidze, a demisionat

Mii de persoane au încercat să forțeze intrarea în sediul Parlamentului de la Tbilisi în timpul discursului deputatului rus Serghei Gavrilov, la o reuniune a Adunării interparlamentare a ortodoxiei, un forum de parlamentari din ţări majoritar creştin ortodoxe.

Parlamentarii georgieni din opoziție au chemat cetățenii să protesteze, ca răspuns la decizia parlamentarului rus de a susține un discurs din fotoliul președintelui Parlamentului. Gavrilov a susținut discursul în limba rusă, fapt care a generat și mai multă revoltă printre manifestanți, care au cerut alegeri anticipate și demisia președintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze, dar și a altor oficiali.

Poliția a ripostat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc și au avut loc ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. Treizeci şi nouă de poliţişti şi 30 de protestatari au fost răniţi şi spitalizaţi, a anunţat un consilier al prim-ministrului georgian Mamuka Bakhtadze, citat de BBC.

Preşedintele Georgiei acuză "coloana a cincea" rusă

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a sugerat că la originea violenţelor, care riscă să divizeze ţara, s-ar afla "coloana a cincea" a Rusiei, ţară pe care a numit-o "inamic şi ocupant", scrie Reuters. "Rusia este inamicul nostru şi ţară ocupantă. A cincea coloană pe care ea o dirijează poate fi mai periculoasă decât o agresiune deschisă. Doar Rusia beneficiază de pe urma sciziunii ţării şi a societăţii şi a confruntării interne şi aceasta este astăzi cea mai puternică armă a sa", a scris Zurabişvili într-o postare pe Facebook.

Rusia acuză opoziția din Georgia că încearcă să împiedica o îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două ţări

Moscova a acuzat opoziția din Georgia că încearcă să împiedice o îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două ţări, scrie agenția TASS. Ministerul de Externe rus susține că forţe "radicale" au organizat deliberat manifestaţiile de joi seară, din timpul vizitei unei delegaţii ruse la Tbilisi.

Influenţa rusă în Georgia este un subiect extrem de sensibil. Această ţară mică din Caucazul de Sud, aliată a SUA, s-a confruntat cu Moscova într-un conflict de cinci zile, în august 2008. Georgia a întrerupt legăturile diplomatice cu Rusia după ce Moscova a recunoscut atunci independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, unde Rusia are baze militare.