Un cadru militar SEAL a mărturisit, în timpul procesului lui Edward Gallagher, în care acesta era judecat pentru crime de război, că el ar fi fost de fapt responsabil pentru moartea adolescentului irakian captiv, scrie BBC News.

Class Corey Scott a șocat tribunalul din San Diego când a afirmat că el l-a asfixiat pe captivul irakian rănit.

Comandantul Gallagher a fost acuzat de înjunghierea unui captiv și de deschiderea focurilor de armă asupra civililor irakieni. El a pledat nevinovat și a negat toate acuzațiile aduse împotriva sa.

Scott, medic de război, a primit imunitate în schimbul mărturiei sale. Acesta a spus că l-a văzut pe Gallagher cum l-a înjunghiat pe adolescentul irakian captiv, imediat după ce medicii îi trataseră rănile. Când comandantul s-a întors și a plecat de lângă captiv, Scott susține că l-a deconectat de la tubul de oxigen, pentru ca acesta să nu sufere. Scott a afirmat că victima ar fi putut să supraviețuiască rănilor de cuțit, însă a luat acestă hotărâre crezând că va fi torturat de forțele irakiene dacă ar fi supraviețuit.

"Știam că va muri oricum", a afirmat Scott. "Am vrut să îl salvez de la ceea ce i s-ar fi putut întâmpla după ce s-ar fi trezit."

Acesta a mai spus și că nu crede că Gallagher este responsabil pentru uciderea tânărului. Mărturia a șocat tribunalul în timpul interogatoriului, după ce Scott mărturisise mai devreme că Gallagher îl înjunghiase pe băiat sub claviculă.

Procurorul, locotenentul Brian John, l-a acuzat pe Scott de mărturie minicinoasă, în încercarea de a-l apăra pe Gallagher: "Poți să stai acolo și poți minți despre cum ai ucis un prizonier ISIS, astfel încât comandantul Gallagher să nu fie nevoit să meargă la închisoare."

Această mărturie vine după cea a soldatului Dylan Dille, fost cadru SEAL, care a susținut că a fost martor la mai multe episoade în care Gallagher a tras în civili, omorând la un moment dat și un bătrân. Dille a adăugat că l-a auzit pe Gallagher numidu-l pe adolescent "doar un gunoi ISIS". ​