Vorbind presei înaintea alegerilor generale anticipate din Grecia, ce vor avea loc la 7 iulie, Tsipras a spus: "Nu există o situaţie încât să spunem că urmează o confruntare. Ceea ce se întâmplă în Mediterana de Est sunt scenarii pe care le cunoşteam dinainte. Dacă va fi necesar şi va fi benefic din punct de vedere strategic, îl voi căuta pe Erdoğan. Cu siguranţă îl voi suna", potrivit Hurriyet, citat de Rador.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/EPA

Tsipras a susţinut că Turcia a rămas singură în regiune, că Grecia a încheiat alianţe foarte puternice şi a continuat: "Grecia şi Ciprul (partea greacă) sunt membre ale Uniunii Europene. Zona Economică Exclusivă a Ciprului, (declarată astfel în mod unilateral de către ciprioţii greci în Marea Mediterană) este şi Zona Economică Exclusivă a Uniunii Europene.

Frontiera turco-greacă este în acelaşi timp şi frontiera dintre Turcia şi Uniunea Europeană. De asemenea, şi Israelul este aliatul Greciei. Iar SUA şi-au schimbat atitudinea în comparaţie cu perioada trecută (în favoarea Greciei).

Întrebat care va fi reacţia Greciei în cazul în cazul în care nava "Yavuz" va începe să foreze în Zona Economică Exclusivă (între insula Kastellorizo şi regiunea declarată unilateral de către ciprioţii greci), Grecia susţinând că această regiune îi aparţine, Tsipras a răspuns: "Cred că Turcia nu va face aşa ceva. Avem planuri. Nu-i vom permite să facă aşa ceva."