Un proeminent parlamentar și analist militar din Ucraina, Dmitri Tîmciuk, a fost găsit împuşcat mortal, miercuri, în locuința sa din Kiev, relatează BBC. Tîmciuk a scris extensiv, pe blogul său, despre conflictul din estul Ucrainei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului de Interne de la Kiev, este încă neclar dacă parlamentarul a fost ucis, s-a sinucis sau s-a împușcat accidental cu pistolul.

Întrebat pe ce pistă se îndreaptă ancheta poliției, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Artem Shevchenko, a declarat: „Una din cele trei: crimă, sinucidere sau manipularea neglijentă a unei arme”.

Un coleg parlamentar de la partidul Frontul Popular a declarat că Tîmciuk a fost găsit cu o rană la nivelul capului, produsă prin împușcare.

Cu doar o zi înainte de moartea sa, acesta postase pe pagina sa de Facebook, în rusă, un rezumat cu ultimele evoluții privind luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul țării, pe care Tîmciuk îi numește „forțele de ocupație ruse”.

Fost ofițer de marină, Dmitri Tîmciuk a devenit cunoscut la nivel național în 2014 cu relatările sale pe blog despre anexarea Crimeei și conflictul din estul Ucrainei. Mai exact, el a înființat platforma „Rezistența Informațională”, care încearcă să expună implicarea militară a Rusiei în conflict.

El a fost ales în Parlamentul de la Kiev în octombrie 2014, ca membru al partidului Frontul Popular al premierului de atunci Arseni Iațeniuk.