Un ziarist și militant anticorupție care a fost bătut de persoane necunoscute în luna mai în centrul Ucrainei a murit în urma rănilor, a anunțat poliția, citată de AFP.

Vadim KomarovFoto: Facebook

Atacat violent în 4 mai în orașul Cerkassy, Vadim Komarov a fost grav rănit la cap și se afla în comă de atunci. A murit la spital, a anunțat șeful poliției naționale, Vadim Kniazev.

Anchetatorii studiază trei ipoteze, prima fiind o crimă legată de activitățile jurnalistice ale victimei, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne. Celelalte două ipoteze vizează un atac criminal și un conflict personal.

Din mai, poliția a interogat peste 1.300 de persoane, dar atacatorii nu au fost identificați.

Potrivit presei locale, Komarov, care ancheta în special corupția și criminalitatea organizată din oraș, fusese ținta mai multor atacuri în ultimii ani.

Ziariștii dispun de o libertate de exprimare relativă în Ucraina, care dispune de un peisaj mediatic pluralist, dar securitatea rămâne o preocupare: atacurile împotriva jurnaliștilor nu sunt rare.

Un ziarist ruso-belarus, Pavel Șeremet, a fost ucis în iulie 2016 la Kiev, unde locuia, în urma exploziei unei bombe plasate în mașina sa. Crima nu a fost elucidată.

În 2000, Gheorghi Gongadze, fondatorul respectatului site de știri Ukrainska Pravda, a fost răpit și ulterior descoperit decapitat într-o pădure din regiunea Kiev. Asasinii nu au fost găsiți.

Ucraina figura pe locul 102 dintr-un total de 180 în clasamentul libertății presei 2019 realizat de Reporteri fără Frontiere.