​Vietnamul a făcut apel la ajutor din partea unor experţi ruşi pentru a prelungi conservarea cadavrului părintelui revoluţiei, Ho Chi Minh, expus publicului într-un mausoleu, la fel ca Lenin, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mausoleul lui Ho Chi MinhFoto: Wikimedia Commons

Echipa de 11 specialişti (patru ruşi şi şapte vietnamezi) trebuie "să evalueze cadavrul preşedintelui Ho Chi Minh", îmbălsămat de aproape 50 de ani, a anunţat miercuri guvernul într-un comunicat.

Înseamnă a propune "soluţii tehnice pentru a asigura prezervarea pe termen lung a cadavrului în anii care vin", precizează guvernul.

Ho Chi Minh a fost îmbălsămat la scurt timp după moartea sa la 2 septembrie 1969, în ciuda dorinţei sale de a fi incinerat şi ca cenuşa sa să fie dispersată atât în nordul, cât şi în sudul Vietnamului.

El se temea, în schimb, că îmbălsămarea sa ar putea duce la un cult al personalităţii. Vizita la Mausoleul 'Unchiului Ho', aşa cum este supranumit cu afecţiune în Vietnam, este o ieşire şcolară obligatorie, chiar şi astăzi.

Regimul comunist continuă să afişeze pancarte cu portretul său pe străzile din Hanoi. Portretul său se află de asemenea în toate instituţiile administrative.

La momentul îmbălsămării sale, Hanoi a apelat la experţi sovietici. Produsele chimice necesare erau la început importate de la Moscova, însă din 2005 Vietnamul îşi produce propriile amestecuri.

În septembrie sunt prevăzute mari ceremonii pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Ho Chi Minh.